Derby Week: Ipswich Town verzus Norwich City, duel pýchy východného Anglicka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Ipswich Town verzus Norwich City, duel pýchy východného Anglicka

Ipswich Town čaká na víťazstvo nad svojím súperom už 14 rokov.
Ipswich Town čaká na víťazstvo nad svojím súperom už 14 rokov.Profimedia
Ipswich Town a Norwich City sú vo východnom Anglicku zo široka-ďaleka najlepšími klubmi. Počas svojej dlhej histórie nestrávili ani jeden z nich veľa času v najvyššej anglickej futbalovej súťaži, ale keď tam boli, často zanechali silný dojem. V 60. až 80. rokoch 20. storočia patril Ipswich Town medzi špičku. V roku 1962 sa stal majstrom ligy, v roku 1978 vyhral FA Cup a o tri roky neskôr dokonca vyhral Pohár UEFA. Skvelou sezónou pre Norwich City bola sezóna 1992/93, úvodná sezóna Premier League, keď Kanárici skončili tretí za Manchestrom United a Aston Villou.

Oba kluby reprezentujú najväčšie mestá v regióne East of England, ktorý je známy aj pod historickým názvom East Anglia. Jeho základnými kameňmi sú grófstva Norfolk a Suffolk. Centrom Norfolku a najväčším mestom regiónu je Norwich. Celá jeho aglomerácia má približne 370-tisíc obyvateľov. Len 80 kilometrov južne leží hlavné mesto susedného a konkurenčného Suffolku, Ipswich, ktorého populácia je približne polovičná.

Región je vďaka úrodnej pôde významnou poľnohospodárskou oblasťou. Derby medzi dvoma najväčšími tamojšími klubmi sa preto často nazýva Old Farm derby, čo je vtipná odvodenina názvu slávneho Old Firm Derby v Glasgowe medzi Celticom a Rangers. 

S poľnohospodárskou tradíciou korešponduje aj prezývka futbalistov z Ipswichu - Tractor Boys. Žlto-zelené dresy Norwichu tiež naznačujú spojitosť s rozsiahlymi obilnými poliami a zeleninárskymi farmami v oblasti, ale súvisia aj s prezývkou klubu, ktorá znie Canaries. Takto boli hráči Norwichu známi od začiatku 20. storočia, keďže vtedajší predseda klubu choval kanáriky.

Radšej Pride of Anglia

Hoci sú obyvatelia východného Anglicka vtipkári a neboja sa robiť si žarty sami zo seba (o čom svedčí aj fakt, že fanúšikovia Ipswichu sa za klubovú prezývku nehanbia, naopak, sami sa považujú za "Tractor Boys" a prezývkou sa chvália), pre najväčší zápas tam preferujú iný názov ako Old Farm derby. Súboj o futbalového kráľa regiónu nazývajú oveľa honosnejším a poetickejším názvom - Pýcha (východného) Anglicka, teda v originále Pride of Anglia.

O tento titul však nesúperia len dva najúspešnejšie a najtradičnejšie tamojšie celky. Medzi ďalšie významné tímy zo širšieho regiónu Východného Anglicka patria Colchester United, Peterborough United a Cambridge United. Colchester v súčasnosti pôsobí v League Two (4. liga), Peterborough a Cambridge o úroveň vyššie.

Aj Ipswich Town v minulej sezóne postúpil z tretej ligy do Championship, kde sa po niekoľkoročnej prestávke opäť stretne so svojím najväčším rivalom Norwichom. Takto sa bude opäť rozhodovať o "Pýche Anglicka" v druhej najvyššej anglickej súťaži.

Norwich a Ipswich sú centrami východného Anglicka.
Norwich a Ipswich sú centrami východného Anglicka.P3K / Google Maps

V úvode boli spomenuté hlavné úspechy Ipswichu na domácej scéne. Najmä v dekáde medzi rokmi 1973 a 1983 patril k absolútnej špičke anglického futbalu a pravidelne ho reprezentoval na európskej scéne. Vo svojej histórii "Tractor Boys" preorali všetky tri vtedajšie hlavné klubové súťaže na kontinente (Pohár majstrov európskych krajín, Pohár víťazov pohárov a Pohár UEFA) a na medzinárodnej scéne si počínali tak dobre, že sú dokonca jediným anglickým tímom, ktorý nikdy neprehral domáci zápas v európskych pohároch.

To sa pritom stretli s tímami ako Real Madrid, AC Miláno, Inter Miláno, Lazio Rím a FC Barcelona. Mimochodom, všetky z nich doma porazil (Barcelonu dokonca dvakrát). Z celkového počtu 31 stretnutí na svojom štadióne na Portman Road odchádzali hráči Ipswichu ako víťazi v 25 prípadoch a šesťkrát so svojimi európskymi súpermi remizovali. Zatiaľ posledným vystúpením klubu v európskom futbale bola prehra v 2. kole Pohára UEFA v sezóne 2002/03 s českým Slovanom Liberec (Ipswich doma vyhral 1:0, Slovan vyhral v Liberci rovnakým výsledkom a potom zvíťazil v penaltovom rozstrele).

Norwich toľko úspechov (a takých veľkých) ako regionálny súper nedosiahol. Kanárikom sa podarilo vyhrať "len" Ligový pohár (dvakrát, v rokoch 1962 a 1985). Napriek tomu sú držiteľmi jedného zaujímavého európskeho rekordu medzi anglickými tímami. Sú totiž jediní, kto porazil Bayern Mníchov na jeho Olympijskom štadióne. Podarilo sa im to v sezóne 1993/94. Bayern sa v roku 2005 presťahoval zo svojho pôvodného domova do modernej Allianz Areny, kde s anglickými mužstvami už viackrát prehral.

Pôsobenie v jednom z týchto celkov si vyskúšal aj Slovák. Bol ním Ondrej Duda, ktorý hosťoval v Norwichi v druhej polovici koronavírusovej sezóny 2019/2020 z nemeckej Herthy Berlín. Bolo to v čase, keď Kanárici hrali v Premier League, lenže na konci ročníka z nej vypadli, keď skončili poslední. Slovenský stredopoliar nastúpil do 12 meraní síl vo všetkých súťažiach, odohral celkovo 768 minút, avšak gól či asistenciu si nepripísal.

Najstarší chorál na svete

Ipswich Town bol založený už v roku 1878, Norwich City takmer o štvrťstoročie neskôr (1902). Silnú tradíciu a históriu futbalu na východe Anglicka podčiarkuje chorál Norwichu "On the Ball, City". Predpokladá sa, že ide o najstarší futbalový chorál na svete, ktorý sa stále používa. Fanúšikovia Norwichu ho spievajú od založenia klubu. Pieseň je dokonca staršia ako samotný klub. Údajne ju zložil jeden zo zakladateľov Norwich City a neskorší predseda klubu Albert T. Smith pre svoje predchádzajúce futbalové tímy.

S hudbou je v súčasnosti úzko spätý i Ipswich Town. Jeho veľkým fanúšikom je svetoznámy spevák a skladateľ Ed Sheeran. Rodák zo Suffolku je aj jedným z výrazných sponzorov klubu - má dokonca miesto na najprestížnejšej časti dresu, kde sa objavuje logo jeho hudobného albumu alebo odkaz na jeho koncertné turné.

Prvé East Anglian derby sa hralo už v roku 1902. Sobotňajšie bude mať číslo 149. Bilancia je takmer vyrovnaná - Ipswich vyhral 60 duelov, Norwich 58. V najvyššej anglickej futbalovej súťaži sa ich však odohralo len 28. Celkovo Ipswich strávil v najvyššej súťaži len 26 sezón, Norwich City o jednu viac.

Ipswich ako nováčik v Championship zatiaľ prežíva fantastickú sezónu. Momentálne je na čele tabuľky, čo by im na konci sezóny zaručilo priamy postup do Premier League (prvé dva tímy postupujú priamo). Na skvelých výkonoch tímu sa výrazne podieľa aj český brankár Václav Hladký, ktorý zatiaľ nevynechal ani jedno ligové stretnutie. O svojom angažmáne v Ipswichi a mnohých ďalších veciach hovoril pred dvoma týždňami v podcaste denníka Livesport.

Zastavia spanilú jazdu Traktoristov rivali z Norwicha? Forma hovorí v prospech Ipswichu, no ten nevyhral derby od roku 2009, teda celkovo 12 zápasov v rade. Old Farm derby má výkop v sobotu o 13:30 SEČ. Sledujte ho na Flashscore.

Ďalšie derby týždňa

Štvrtok 14. decembra

Irán - Persian Gulf Pro League

Persepolis - Esteghlal

Tehran derby (Teheránske derby)

Teheránske derby patrí medzi najvyhrotenejšie a najväčšie futbalové súboje v Ázii. Klub Persepolis reprezentuje robotnícku triedu nielen iránskeho hlavného mesta, ale celej krajiny. Esteghlal je historicky klub vyššej vrstvy. Atmosféru derby v súčasnosti negatívne ovplyvňuje všeobecná kríza v krajine.

Piatok 15. decembra

Poľsko - Ekstraklasa

Zaglebie Lubin - Slask Wroclaw

Derby Dolnego Slaska (Dolnosliezske derby)

O Dolnosliezskom derby sme písali v Derby Week pred prvým vzájomným stretnutím oboch klubov v tejto sezóne. To v júli vyhralo Zaglebie. Vrátane tejto prehry v derby však Slask Vroclav v tejto sezóne padol zatiaľ len dvakrát a drží si prvé miesto v tabuľke.

Sobota 16. decembra

Austrália - A-League

Melbourne Victory - Sydney FC

The Big Blue ("Veľká modrá bitka)

Medzi dvoma najväčšími austrálskymi mestami - Sydney a Melbourne - panuje veľká rivalita. Futbalové derby medzi najväčšími tímami týchto dvoch miest sa nazýva The Big Blue. Klubová farba oboch tímov je modrá a v austrálskej angličtine slovo blue znamená aj boj, bitku alebo hádku.

Belgicko - Jupiler Pro League

Standard Liége - Charleroi

Derby wallon (Valónske derby)

Standard Liége má za sebou dvojité Belgické clásico proti Anderlechtu a hneď ho čaká ďalšie derby. Jeho súperom bude Royal Charleroi Sporting Club, spolu so Standardom jeden z dvoch tradičných ligových tímov reprezentujúcich valónsku (francúzsky hovoriacu) časť Belgicka.

Nedeľa 17. decembra

Club Brugge - KAA Gent

Slag om Vlaanderen (Bitka o Flámsko)

Gent a Bruggy sú krásne historické mestá v belgickom Flámsku. Sú od seba vzdialené len 50 kilometrov a sú domovom dvoch úspešných klubov. Club Brugge patrí v posledných rokoch k najlepším v krajine. Európske poháre hrá pravidelne aj Gent.

Chorvátsko - HNL

Dinamo Záhreb - Hajduk Split

Vječni derby (Večné derby)

Dinamo Záhreb z hlavného mesta jednoznačne kraľuje chorvátskemu futbalu, a to z hľadiska histórie i súčasnosti. Jeho najväčším rivalom je Hajduk z druhého najväčšieho mesta, Splitu. Oba kluby podporujú veľké a fanatické skupiny fanúšikov - Bad Blue Boys (Dinamo) a Torcida (Hajduk).

Anglicko - Premier League

Liverpool FC - Manchester United

North-West derby (Severozápadné derby)

Liverpool a Manchester si ako mestá konkurujú už od čias priemyselnej revolúcie. Po rozvoji futbalu medzi sebou súperia aj na ihrisku. LFC a MUFC sú historicky najúspešnejšie anglické kluby. Liverpool získal celkovo 68 trofejí, United 67. Severozápadné derby je jedným z najostrejších nielen na Britských ostrovoch, ale aj na svete.

Nemecko - Bundesliga

Bayern Mníchov - VfB Stuttgart

Südderby (Južné derby)

Mníchov a Stuttgart sú najväčšie mestá na juhu Nemecka. Derby medzi ich futbalovými klubmi je pomerne jednostrannou záležitosťou. Nevraživosť fanúšikov VfB voči Bayernu okrem sily súpera znásobuje aj fakt, že Bayern im "zobral" hráčov ako Giovane Élber, Mario Gómez či Benjamin Pavard.

Izrael - Ligat ha'Al

Hapoel Haifa - Maccabi Haifa

Haifa derby (Haifské derby)

Tak ako v iných izraelských mestách, aj v prípade súboja futbalových klubov s názvami Hapoel a Maccabi ide o veľkú rivalitu. Derby Hapoel - Maccabi analyzoval Derby Week na príklade Tel Avivu. Dokonca aj v Haife tieto dva kluby reprezentujú rôzne sociálne vrstvy a hodnoty. Spoločne však zdieľajú štadión pre viac ako 30-tisíc divákov.

Pondelok 18. decembra

Portugalsko - Primeira Liga

Sporting - FC Porto

Leos vs. Dragoes (Levi vs. Draci)

Benfica a FC Porto sú historicky najlepšie kluby v Portugalsku. Benfica Lisabon získala 38 titulov, FC Porto 30. Súperenie medzi nimi umocňuje konkurencia medzi hlavným mestom Lisabon a druhým najväčším, Portom. Rivalita je pomenovaná podľa zvierat, ktoré sú hlavnými symbolmi oboch klubov.