Prekvapenia víkendu podľa dát: Atlético Madrid narazí na neobľúbeného súpera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Atlético Madrid narazí na neobľúbeného súpera
Nico Williams (vľavo) je pre každého obrancu veľmi nepríjemným súperom.
Nico Williams (vľavo) je pre každého obrancu veľmi nepríjemným súperom.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Fulham - Crystal Palace (sobota, 16:00)

Crystal Palace nedávno vykročil do novej éry ohraničenej príchodom rakúskeho manažéra Olivera Glasnera a odvtedy už stihol upútať pozornosť futbalovej verejnosti niekoľkými zaujímavými výsledkami. A to aj napriek tomu, že aprílový program obsahoval viacero mimoriadne náročných zápasov. Hoci Londýnčania nedokázali poraziť skvele brániaci Bournemouth a rozbehnutý Manchester City, následne získali cenné skalpy Liverpoolu, West Hamu a naposledy Newcastlu. Hektický mesiac uzavrú derby proti Fulhamu.

Keď sa tieto dva tímy stretli prvýkrát v tejto sezóne, fanúšikom v Selhurst Parku pripravili nefalšovanú futbalovú nudu. Zvnútra šestnástky bolo vyslaných len deväť striel, a keďže nešlo o príliš nebezpečné pokusy, nikoho neprekvapilo, že si obe strany po remíze 0:0 body rozdelili rovným dielom. Palace vtedy svietilo v štatistike očakávaných gólov číslo 0,37, Fulham na tom nebol s hodnotou 0,56 o nič lepšie. O sedem mesiacov neskôr je však gólový potenciál oveľa vyšší.

V kalendárnom roku 2024 sa domáci môžu pochváliť deviatym najlepším útokom v lige z hľadiska kvality vytvorených šancí a skutočne strelených gólov, čo v náročnej súťaži určite nie je zlý výsledok. Na druhej strane súper ťaží z obnovenej spolupráce medzi Eberechim Ezem a Michaelom Olisem, ktorých dopĺňa vo veľkej pohode hrajúci Jean-Philippe Mateta. So všetkými tromi na ihrisku má Palace vskutku nebezpečnú ofenzívu.

Veľkým prínosom je stále iba 20-ročný stredopoliar Adam Wharton, ktorý nielenže veľmi dobre pôsobí smerom dozadu, ale vyniká aj skvelým prehľadom a dobrým citom pre finálnu prihrávku. Analýza údajov o vytváraní šancí v záverečnej tretine ukazuje, že Glasnerov výber má vo svojom repertoári veľa rôznych stratégií, dokáže hroziť zo vzduchu aj po zemi a nebezpečný je najmä po rýchlych prechodoch do útoku. A práve z týchto situácií je Fulham v poslednom čase veľmi zraniteľný...

Atlético Madrid - Athletic Bilbao (sobota, 21:00)

Atlético Madrid čaká tento víkend dôležitý zápas, keďže doma bude brániť štvrté miesto znamenajúce účasť v Lige majstrov pred dotierajúcim Athleticom Bilbao. Oba tímy momentálne delia len tri body a jediné miesto v tabuľke. Hoci sú zverenci Diega Simeoneho podľa stávkových kancelárií favoriti, budú čeliť minimálne veľmi vyrovnanému súperovi.

Baskický celok patrí medzi najlepšie brániace v piatich najslávnejších futbalových súťažiach sveta. Od decembra, teda v aktuálnej vzorke posledných 18 stretnutí, si udržiava priemer iba 0,68 očakávaných inkasovaných gólov na zápas a nízky objem nebezpečných šancí sa prejavil aj v počte obdržaných zásahov. Po odrátaní pokutových kopov lovil Unai Simón v tomto období loptu zo siete len osemkrát. Atlético dostalo o priepastných 17 gólov viac.

Kvalita defenzív od začiatku decembra.
Kvalita defenzív od začiatku decembra.11Hacks/Flashscore

Defenzívnym objavom aktuálnej sezóny z pohľadu Bilbaa je 23-ročný Španiel Beňat Prados, ktorý v minulom ročníku zbieral skúsenosti v druholigovom Mirandés. V tom súčasnom dominuje v strede poľa a pravidelne sa mu darí vyhrávať obrovské množstvo obranných súbojov v dôležitých priestoroch. Vo vzorke za posledných päť mesiacov sú si oba celky v ofenzíve veľmi podobné, keď zhodne strelili po 24 zásahov.

Z hľadiska štýlu by však malo stretnutie o niečo viac vyhovovať Bilbau. Ako tím s najvyšším počtom rýchlych protiútokov na zápas (z hľadiska ich kvality je na tom podobne ako Real Madrid) sa stretne so súperom, ktorý protivníkov púšťa do obrovského objemu šancí. Konkrétne to značí tretí najvyšší v lige, čo znamená, že horšie sú na tom už iba Almería a Las Palmas. Dôkazom toho je decembrový vzájomný súboj, ktorý Bilbao ovládlo, ako aj nasledujúce dva duely semifinále domáceho pohára. Navyše, ani v jednom z meraní síl proti Atléticu neinkasovalo.

Real Betis - FC Sevilla (nedeľa, 21:00)

Ďalšie derby v tomto výbere. Betis stráca na šiestu priečku znamenajúcu postup do skupinovej fázy Európskej ligy tri body po tom, čo v minulom kole zvíťazil nad Valenciou, ktorú navyše o bod preskočil. Hoci dvanásta Sevilla má v tejto sezóne úplne iné starosti, v očiach fanúšikov to neznižuje dôležitosť nadchádzajúceho El Gran Derbi, najmä keď ponúka možnosť prekaziť posun odvekého rivala na dôležitejšie poschodia tabuľky.

Už v tejto chvíli možno konštatovať, že Sevilla je po decembrovom príchode trénera Quiqueho Floresa lepším tímom. V defenzíve to stále škrípe, ale od Vianoc je dokonca šiestym najlepším mužstvom z hľadiska metriky vytvorených očakávaných gólov. A podľa výpočtu očakávaných bodov, ktorý zohľadňuje výkony na oboch stranách ihriska, malo v tomto období získať len o dva body menej ako Betis.

Sevilla pod vedením Floresa tvorí vo finálnej tretine predovšetkým prostredníctvom diagonálnych prihrávok z medzipriestorov i hĺbky ihriska na hráčov nabiehajúcich za obranu, čo je typ prihrávok, z ktorých Betis pravidelne povoľuje nebezpečné šance. A ak by plán A zlyhal, En Nesyri a spol. patria medzi tímy s najvyššou úspešnosťou útočných hlavičkových súbojov i získaných odrazených lôpt v ofenzívnej tretine, zatiaľ čo Betis má pri bránení veľké problémy s druhou menovanou činnosťou...