Slovenská bitka o titul v českej extralige či boj o druhú priečku v Niké lige

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenská bitka o titul v českej extralige či boj o druhú priečku v Niké lige
Medzi Třincom a Pardubicami sa rozhodne v siedmom dueli.
Medzi Třincom a Pardubicami sa rozhodne v siedmom dueli.Profimedia/Flashscore
Posledný aprílový víkend ponúka, s blížiacim sa záverom sezóny v jednotlivých súťažiach, napínavé boje na futbalovej i hokejovej mape. Flashscore Správy zamerali svoju pozornosť na priamy boj o nikéligové striebro. Pozreli sa tiež na potrebu zázraku v prípade Erika Černáka (26) a Martina Fehérváryho (24) v play-off NHL či napínavú bitku v českej Extralige medzi zástupom slovenských hokejistov.

Žilina - Trnava (sobota, 15:30)

Azda jedna z najzaujímavejších konfrontácií siedmeho nadstavbového kola. Priamy súboj o druhú priečku. Trojbodový rozdiel medzi oboma sľubuje napínavú bitku až do záveru prebiehajúceho ročníka. Žilina sa pod vedením nového trénera Michala Ščasného (1-1-0) dočkala na druhý pokus plného počtu bodov. Síce nepodala vôbec dobrý výkon, ale aj ten jej stačil na to, aby Podbrezovú zdolala 2:1. Žlto-zelení sa dočkali prvých gólov po troch kolách.

Čo sa týka plného bodového zisku, prišiel po druhý raz od úvodu jari. Paradoxom je, že znova proti Podbrezovej, ako v prvom kole nadstavby (3:2). Šošoni sú aktuálne o tri body tretí (14-6-8). Z doterajších piatich jarných vystúpení pred svojimi fanúšikmi zabrali iba v jednom prípade naplno (1-2-2). 

Aktuálny pohľad do tabuľky Niké ligy.
Aktuálny pohľad do tabuľky Niké ligy.Flashscore

Výhodu v porovnaní so Spartakom Trnava môžu mať aj v tom, že hostí čaká o štyri dni finále Slovnaft Cupu. Zverenci Michala Gašparíka nastúpia v Košiciach proti Ružomberku a budú sa biť o tretí triumf v rade, ktorým by prepísali historické knihy. Aj preto nie je jasné, v akej zostave červeno-čierni pod Dubňom nastúpia. V predchádzajúcom kole prehrali na domácom trávniku v 172. derby so Slovanom 1:2. 

Vzájomné merania síl.
Vzájomné merania síl.Flashscore

Spartakovci prehrali v majstrovskej skupine po Ružomberku len druhýkrát. Mimo svoj štadión sa nemôžu pochváliť víťaznou formou, keď z uplynulých piatich vystúpení prehrali na cestách trikrát (2-0-3), ale v ostatnom zbíjali naplno na Horehroní (2:0). Posledne vzájomné meranie síl prinieslo trnavský triumf na Štadióne Antona Malatinského 1:0. Spartak ním prerušil dve prehry v rade. Spod Dubňa si tri body odvážal naposledy 22. októbra 2022 (2:1). Odvtedy remizoval (1:1) a prehral (0:1).

Slováci o udržanie sa v play-off NHL (noc na nedeľu a pondelok)

Päť slovenských mien z NHL už účasť na majstrovstvách sveta v Česku prisľúbilo, ďalšie dve ešte bojujú v play-off profiligy. A sú to mená dosť podstatné. Defenzívu Slovenska, aktuálne najslabšiu súčasť skladačky trénera Craiga Ramsayho, by mohli vystužiť obrancovia Erik Černák a Martin Fehérváry. Ako Tampa Bay, tak aj Washington prehrávajú po troch dueloch sérií 1. kola 0:3 na zápasy s Floridou, respektíve New Yorkom Rangers.

Prvá na odstrel bude krátko pred sobotňajšou polnocou (23:00) Tampa Bay. Derby na juhovýchode USA sa nevyvíja podľa predstáv Lightning. Víťaz Stanley Cupu z rokov 2004, 2020 a 2021 síce nebol pred prvým súbojom s Floridou favoritom, ale až takýto priebeh sa rozhodne neočakával. Úvodný súboj sa skončil najtesnejším rozdielom, potom sa šlo do predĺženia a na domácom ľade Tampa prehrala 3:5. Černák si v troch dueloch pripísal asistenciu, v priemere odohral 20:18 minúty.

Capitals sa pred štartom play-off predpovedala najmenšia šanca na postup do 2. kola ďalej, predpoklady sa napĺňajú. Z troch súbojov dali v dvoch len po jednom góle, Rangers ako víťazi Východnej konferencie môžu spečatiť postup v noci na pondelok o 02:00 na ľade súpera. Proti bude družina okolo kapitána Ovečkina. Fehérváry patrí medzi najvyťaženejších hráčov Washingtonu s priemerným ice-timeom v play-off 22:13 minúty. Strelil jediný gól outsidera v prvom súboji, v treťom na zásah nabíjal.

Slovenská defenzíva v Česku bude potrebovať posilnenie. Jej najväčším menom je zatiaľ Šimon Nemec, do úvahy prichádza ešte Patrik Koch, ktorý väčšinu sezóny strávil v AHL, v NHL si odbyl debut. Avšak kombinácia Černáka s Fehérvárym, ktorí odohrali v najlepšej lige sveta dokopy 671 duelov (ZČ + play-off), by výrazne zvýšili šance krajiny spod Tatier na úspech. 

Siedmy zápas finále českej Extraligy (nedeľa, 19:00)

Slovenskí hokejoví priaznivci netrpezlivo čakajú na vyvrcholenie finálovej bitky v rámci českej Extraligy. Třinec bojuje o piaty titul v rade. Pardubice o prvý od sezóny 2011/2012. V oboch táboroch je viacero slovenských hokejistov.

Rozhodne sa na ľade Pardubíc, ktorých farby hája Peter Čerešnák, Richard Pánik a Matej Paulovič. V drese obhajcu hrajú Viliam Čacho, Vladimír Dravecký, Libor Hudáček, Marko Daňo a Miloš Roman.

Martin Marinčin vypadol pre zranenie, avšak nechýba ani hrdina z ostatného šiesteho stretu Patrik Hrehorčák. Práve on sa dvomi gólmi výraznou mierou podpísal k tomu, že Třinec dokázal odvrátiť mečbal Pardubíc.

Oceliari majú v nohách po Českých Budějoviciach a Sparte Praha tretiu sedemzápasovú sériu. Pardubičania postupovali cez Litvínom v najkratšom možnom čase po štyroch dueloch. Kto sa bude tešiť zo zisku titulu v nedeľu večer?