Karpiak: Obrovská skúsenosť v Betise, na Ibize vyšlo všetko podľa plánu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Karpiak: Obrovská skúsenosť v Betise, na Ibize vyšlo všetko podľa plánu

Marek Karpiak má za sebou prvú a veľmi zaujímavú sezónu v Španielsku.
Marek Karpiak má za sebou prvú a veľmi zaujímavú sezónu v Španielsku.Profimedia
Slovenský futsalový brankár Marek Karpiak (25) pred začiatkom sezóny získal vysnívaný angažmán v najlepšej lige sveta. Zo Slavie Praha zamieril do sevillského Realu Betis, kde okúsil Ligu Nacional. Po zranení sa však presunul na Ibizu, ktorej ako jednotka mužstva výrazne pomohol k postupu do druhej najvyššej súťaže. O zaujímavej sezóne povedal viac v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy samotný rodák zo Starej Ľubovne.

Sezónu ste začali v Reale Betis. Čo vám toto pôsobenie dalo?

"Nesmierne veľa. Je to skvelý tím s veľkým menom. Zažil som tam skvelé chvíle a okúsil futsal z úplne profesionálnej stránky. Určite mi to dalo motiváciu a skúsenosti do ďalšej práce."

Aké náročné bolo, s odstupom času, zvyknúť si na úplne iný level futsalu v Španielsku?

"Bolo to naozaj veľmi náročné. Tréningy a zápasy vyzerajú úplne inak ako na Slovensku a v Česku, ale zvykol som si pomerne rýchlo. Keď máte vedľa seba profesionálnych hráčov, tak aj vy chcete robiť veci čo najlepšie. Bol to pre mňa posun vpred."

Dostali ste šancu aj na dva zápasy v Lige Nacional. Čo to pre vás znamená?

"Tvoril som dvojicu s Nicom Sarmientom. Ani som si nemyslel, že moja šanca príde tak skoro. Dostal som možnosť nastúpiť a myslím si, že som ju využil. Bohužiaľ, prišlo zranenie, ale športový život je už taký. Ako som hovoril, nič v mojom živote neprišlo ľahko a budem bojovať, aby som sa dostal späť medzi tých najlepších."

Vo vzájomnom zápase ste sa stretli aj s krajanom a švagrom Tomášom Drahovským. Čo to znamená, že sa v najlepšej lige sveta stretli dvaja Slováci?

"To, že som sa stretol s Tomášom, bol skvelý pocit. Prajem to zažiť viacerým hráčom. Je to moja rodina, ale hlavne je to môj dlhoročný kamarát a je pre mňa ako brat. Stáť proti nemu v najlepšej lige sveta bol neopísateľný pocit, určite na to nikdy nezabudnem."

Následne prišlo spomínané zranenie a prestup na Ibizu. Čo sa stalo počas tohto obdobia?

"Bohužiaľ som sa zranil počas zápasu v Navarre a dohodli sme sa, že odídem na polsezónu na Ibizu. Nebolo to ľahké. Znova nové prostredie a dokonca život na ostrove. Ešte som sa necítil celkom fit, ale chcel som hrať a pomôcť tímu dostať sa do vyššej ligy."

Okamžite ste sa stali jednotkou tímu. Ako ste si zvykli na nové prostredie?

"S trénerom sme sa bavili, že pôjdem hneď do prvého zápasu. Bol so mnou spokojný, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Odchytal som celu sezónu okrem jedného stretnutia, keď som bol s národným tímom. Na prostredie som si zvykol celkom rýchlo. Je tu mladý kolektív a skvelá partia ľudí."

S Ibizou ste vyhrali základnú časť a dominantne aj play-off. Ako hodnotíte cestu za postupom?

"Play-off sme vyhrali, ale určite to nebolo ľahké. Mali sme ťažké zápasy, ale ukázali sme, že viac chceme vyhrať a postúpiť do vyššej ligy. Sezóna bola veľmi dlhá a náročná, no som rád, že to skončilo práve takto."

Dá sa povedať, že na Ibize išlo všetko podľa plánu?

"Áno. Odkedy som sem prišiel a rozprával sa s trénerom, aké sú ciele, tak môžem teraz hrdo povedať, že sme splnili všetko do poslednej bodky."

Ako vás za rok posunulo po futsalovej stránke pôsobenie v Španielsku?

"Určite ma veľmi posunul. Či už po hernej, alebo osobnej stránke. Ľudia tu sú iní. Takisto aj samotné ligy. Tento šport tu všetci prežívajú inak a to sa mi veľmi páči. Chcem tu zostať a ako som povedal, budem bojovať o to, aby som hral čo najvyššie a práve v Španielsku."

Nedávno Slovensko spoznalo súperov v kvalifikácii o MS 2024. Ako vnímate žreb a aké šance máte na postup?

"Pocity sú veľmi pozitívne, ale zároveň som aj plný očakávaní, pretože v tejto fáze už nemáte slabého súpera, no je to skvelé. Dostali sme hrateľných protivníkov a verím, že keď sa na nich dobre pripravíme, môžeme si splniť další sen. Všetko to bude o nás. Verím, že každý chce, aby sa zopakoval podobný scenár ako pri postupe na EURO."

Prečítajte si aj článok, v ktorom sme sa detailnejšie venovali žrebu kvalifikácie.