MS v hokeji: Švédi chcú ukončiť šesťročný medailový pôst

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favorit MS v hokeji: Šesť rokov bez medaily. Tre kronor čelia obrovským očakávaniam

Rasmus Dahlin je jednou z mnohých superhviezd švédskeho tímu.
Rasmus Dahlin je jednou z mnohých superhviezd švédskeho tímu.Profimedia
Švédska hokejová reprezentácia prichádza na majstrovstvá sveta s prvotriednym tímom, ktorý tvorí 18 hráčov z NHL. Majú jediný cieľ - získať medailu, na ktorú Tre kronor čakajú už šesť rokov. Po dvoch zlatých triumfoch za sebou v rokoch 2017 a 2018 prišiel pôst. Bývalého reprezentačného trénera Johana Garpenlöva to stálo miesto a jeho nástupca Sam Hallam (44), ktorý ho nahradil v roku 2022, nebol naposledy oveľa úspešnejší...

Vývoj od posledných majstrovstiev sveta

Po vyradení vo štvrťfinále minuloročných majstrovstiev sveta proti Lotyšsku začalo Švédsko nový reprezentačný rok prehrou 2:5 s Českom. V zápase, v ktorom žlto-modrí výrazne zaostávali a urobili veľké chyby v rozohrávke. Akoby si však práve na začiatku vybrali slabú chvíľku, od tej chvíle dominovali a s priepastným šesťbodovým náskokom pred druhým Fínskom ovládli tento ročník Euro Hockey Tour.

V štvornásobnom meraní síl v priebehu jediného aprílového týždňa však s nimi trikrát prehrali, dvakrát bez streleného gólu. O niečo lepšie to bolo na záver série EHT v Brne, kde ich odvekí rivali zdolali až po nájazdoch. Zatiaľ čo Fíni už boli v plnej sile, Švédi na svoje najväčšie hviezdy stále čakali...

Výsledky tímu v príprave.
Výsledky tímu v príprave.Flashscore

Tréner

Sam Hallam musel vo veku 24 rokov ukončiť hráčsku kariéru pre vážne problémy s chrbtom. A tak sa dostal na vrchol ako kouč. S Växjö získal počas 10 sezón tri majstrovské tituly a jeho ďalšie kroky viedli na lavičku národného tímu. Je výborným rečníkom, má na svojej strane médiá a odborníkov dokáže ohromiť svojím ultraanalytickým prístupom k hokeju.

Jednou zo schopností, ktoré z neho robia skvelého hlavného trénera, je jeho cit pre tím. Počas svojho pôsobenia vo Växjö dokázal usmerniť skúsených profesionálov aj mladú nastupujúcu generáciu. Príkladom toho druhého je vancouverský Elias Pettersson z Vancouveru, ktorý hladko prešiel z SHL do NHL a teraz je jednou z hlavných tvárí Canucks. Hoci je Švédsko veľmocou, Hallam sa nebráni prispôsobiť časť herného plánu súperovi.

Anatómia tímu

V každej formácii sú veľké hviezdy. Samuel Ersson v bránke, Rasmus Dahlin vzadu a Lucas Raymond v útoku. Švédi vsadili čisto na zámorskú vlnu, v tíme je 18 súčasných hráčov z NHL a ďalší štyria, ktorí tam v minulosti pôsobili. Na celej 25-člennej súpiske sú tak len tri výnimky, ktoré ešte neprišli do kontaktu so slávnou ligou. Štýl hry bude udávať obvyklá švédska dôkladnosť a taktická zručnosť okorenená nepredvídateľnosťou Raymonda a ďalších.

Program Švédska na MS.
Program Švédska na MS.Flashscore

Tréner Hallam bude musieť tiež nájsť rovnováhu medzi využívaním svojich hviezd v správnom čase a ich odpočinkom, keď tím narazí na slabých súperov ako Poľsko alebo Francúzsko. A tiež im dať úlohu, na ktorú sú zvyknuté. Vo Švédsku sa diskutovalo o tom, či by sa mal do zostavy zaradiť William Nylander po tom, čo sa skončilo jeho účinkovanie v Stanleyho pohári s Torontom. Samotný útočník oznámil, že na turnaj pravdepodobne nepríde.

Prednosti

Ak Švédsko dokáže vyťažiť maximum zo svojej obrany, všetci súperi budú mať veľké problémy. Ersson prevzal pozíciu prvého brankára Flyers, keď sa jeho konkurent Hart zaplietol do osobných problémov. Erik Karlsson, Rasmus Dahlin, Victor Hedman a Jonas Brodin sú bekmi, ktorí vzbudzujú rešpekt u každého útočníka.

Ak zadné rady pomôžu Erssonovi v bránke, Švédsko môže bez problémov získať zlato. Alebo sa to môže skončiť aj tak, že príliš veľa kuchárov pokazí jedlo, hviezdy sa nedokážu spojiť a nabitý výber nedosiahne na vytúžený vrchol. Je na trénerovi, akú pečať vtlačí do svojho impozantného kádra.

Slabiny

Negatíva sa hľadajú ťažko a možno ich bude treba nájsť mimo ľadu. Ego a vonkajší tlak očakávaní dokážu zabiť aj tie najlepšie tímy. Očakávané finále skupiny príde už v prvom zápase, keď Švédsko nastúpi proti USA. Ak Američania vyhrajú, sebavedomie Švédov môže byť hneď na začiatku naštrbené a chvíľu im potrvá, kým sa dajú do poriadku.

Zároveň bude musieť tréner svojim ofenzívnym esám neustále opakovať, že musia pracovať aj smerom dozadu. Väčšina z nich je v NHL zvyknutá na určitú voľnosť, pretože tím od nich očakáva, že budú strieľať góly. Ak sa nechajú nachytať príliš vysoko, čaká ich dlhý šprint opačným smerom...

Hviezda pohľadom čísel

Lucas Raymond

Pri toľkých veľkých menách je ťažké vyzdvihnúť len jedno. Útočník Lucas Raymond vzal Detroit útokom a v uplynulej základnej časti NHL dokázal nazbierať 72 bodov (31+41). Je to najlepší výsledok v jeho troch sezónach v NHL. Vlani si zahral aj na majstrovstvách sveta a po dvoch góloch a šiestich asistenciách v ôsmich zápasoch bol vyhlásený za jedného z troch najlepších hráčov Švédov.

Dvadsaťdvaročný hokejista trávi na ľade v priemere 17:46 minút a napriek svojmu mladému veku je pre Red Wings kľúčovým hráčom. Generálny manažér Steve Yzerman stojí v lete pred dôležitým rozhodnutím ohľadom tohto talentu, ktorý sa práve stal chráneným voľným hráčom po vypršaní pôvodnej trojročnej zmluvy.

Predpoveď

Švédsko je určite jedným z najvážnejších uchádzačov o zlaté medaily. Jeho nevýhodou môže byť fakt, že sa ocitlo v skupine, ktorá je z hľadiska výkonnosti možno menej vyrovnaná, a preto ho už vo štvrťfinále môže čakať ťažký súper. S arzenálom zbraní, ktoré má na tomto svetovom šampionáte k dispozícii, to však nebude konečná. Tre kronor ukončia svoj medailový pôst a z Prahy si odvezú bronz.

Nominácie na majstrovstvá sveta

Brankári: Filip Gustavsson, Jesper Wallstedt (obaja Minnesota/NHL), Samuel Ersson (Philadelphia/NHL).

Obrancovia: Erik Karlsson, Marcus Pettersson (obaja Pittsburgh/NHL), Lukas Bengtsson (Zug/Švajč.), Jonas Brodin (Minnesota/NHL), Rasmus Dahlin (Buffalo/NHL), Victor Hedman (Tampa Bay/NHL), Tim Heed (Ambri-Piotta/Švajč.).

Útočníci: (obaja Minnesota/NHL), Carl Grundstrom, Adrian Kempe (obaja Los Angeles/NHL), Max Friberg (Frölunda), Linus Johansson (Färjestad), Felix Unger Sörum (Leksand), André Burakovsky (Seattle/NHL), Jesper Frödén (Zürich/Švajčiarsko).), Pontus Holmberg (Toronto/NHL), Isac Lundeström (Anaheim/NHL), Victor Olofsson (Buffalo/NHL), Lucas Raymond (Detroit/NHL), Marcus Sörensen (Fribourg-Gottéron/Švajč.), Fabian Zetterlund (San Jose/NHL).