Favorit MS v hokeji: Obhajca striebra z Nemecka udržal jadro pokope a chce ďalšiu medailu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favorit MS v hokeji: Obhajca striebra z Nemecka udržal jadro pokope a chce ďalšiu medailu

Nemecký tím po víťazstve nad USA v semifinále minuloročného šampionátu.
Nemecký tím po víťazstve nad USA v semifinále minuloročného šampionátu.Profimedia
Minulý rok sa stali pravdepodobne najväčšou senzáciou majstrovstiev sveta, keď sa po dlhých 70 rokoch dostali do finále. Nemecko nakoniec prehralo s Kanadou 2:5, ale víťazstvami nad USA a Švajčiarskom počas turnaja ukázalo, že s ním treba počítať viac ako kedykoľvek predtým. Napriek tomu majú obhajcovia strieborných medailí pred sebou ťažkú úlohu, keďže Američania, Švédi, Slováci a Lotyši sú v skupine s jedným tímom, ktorý sa do štvrťfinále nedostane. Nemci by to však nemali byť.

Vývoj od posledných majstrovstiev sveta

Tréner Harold Kreis venoval celú sezónu skúšaniu nových adeptov na veľké podujatie. Tím tvorili najmä hráči z domácej ligy, mnohí z nich debutovali v reprezentácii, napriek tomu sa mu podarilo udržať výsledky na solídnej úrovni. Nemci napríklad dokázali v troch dueloch so Slovákmi odohrať osem vyrovnaných tretín. V posledných týždňoch však ich forma výrazne kolísala - rovnakého súpera dokázali rozstrieľať 7:3, no v sobotu prekvapujúco prehrali s Francúzskom 3:5 aj so všetkými štyrmi posilami z NHL.

Ďalšiu prehru utrpeli na diplomatickom poli. Prišli o jednu zo svojich najväčších hviezd a opôr z minuloročného šampionátu. Útočník Moritz Seider, ktorý vo všetkých troch sezónach za Detroit odohral kompletnú základnú časť, stále nemá s Red Wings novú zmluvu (hovorí sa o kontrakte na 70 miliónov dolárov) a do Prahy nepríde. Nemecký zväz by za neho musel zaplatiť vysokú poistku, ktorá by ho stála šesťmiestnu sumu aj v eurách. A to je príliš veľká finančná záťaž...

Tréner

Od jari minulého roka je trénerom Harold Kreis, rodák z kanadského Winnipegu a bývalý hviezdny hráč Mannheimu. Striebornou medailou na posledných majstrovstvách sveta zabezpečil Nemecku prvý cenný kov po 70 rokoch. Už predtým na seba upozornil švajčiarskymi titulmi s Luganom a Zürichom, k tomu dvakrát dobyl v Nemecku striebro. S Düsseldorfom i Mannheimom pritom nestačil vo finále iba tesne. Ako hráč odohral Kreis za národný tím 180 zápasov a je prirodzenou autoritou na lavičke.

Anatómia tímu

Po čerstvom povolaní Maksymiliana Szubera z Arizony sú spolu s Philippom Grubauerom (Seattle), Nikom Sturmom (San Jose) a J.J. Peterkom (Buffalo) teraz v nemeckom tíme štyria legionári z najlepšej hokejovej ligy sveta. Ďalšiu skupinu tvoria opory tohtoročného nemeckého šampióna Eisbärenu Berlín. Jonas Müller, Kai Wissmann, Tobias Eder, Leo Pföderl a Frederik Tiffels sú päticou, ktorá cestuje do Česka a v batožine si ponesie sebavedomie zo zisku titulu, ktoré rozloží v obrane aj v útoku.

Vďaka štvorici zo zámoria je vo výbere stále dostatok hernej kvality. Aj keď Nemci prišli o Seiderove schopnosti, jadro úspešného tímu z minuloročného strieborného ťaženia zostáva. Súčasťou tímu sú napríklad všetci strelci gólov z vyraďovacích bojov, najmä zámorské duo Sturm a Peterka, ktorí by mali byť aj tento rok motorom ofenzívy.

Prednosť

Tak ako vo väčšine športov, aj Nemcom sa darí vyhrávať zápasy vďaka tímovému duchu a nespoliehajú sa na individuálne výkony. Z hľadiska stúpajúcej úrovne miestnej ligy a jednote v kádri má Kreis na dosah zopakovanie minuloročného senzačného skalpu USA. Tím prerástol svoj súčasný výkonnostný level a dokázal nemožné. To bude rozhodujúcim faktorom aj na majstrovstvách sveta v Českej republike.

V prvých troch zápasoch sa Nemci stretnú so Slovenskom, USA a Švédskom, čo je ostrý test odolnosti, ktorý rozhodne, či sa Sturm a spol. dokážu presadiť aj tento rok. Pozitívne je, že prvý útok je silný. Kanonier Marc Michaelis zaznamenal proti Slovensku a Rakúsku päť bodov. Center zo Zugu by mohol byť v kombinácii s Peterkom veľkou bodovou hrozbou.

Slabina

Obrana. Chýbať jej bude nielen Seider, ale aj ďalší strieborný hrdina Leon Gawanke, ktorý musel po sezóne podstúpiť operáciu ramena. Príprava toho ukázala veľa. Nemci napríklad v piatich zápasoch proti svojmu ďalšiemu súperovi Slovensku inkasovali 19 gólov... Útok dokáže mnoho vynahradiť, ale tím sa nemôže spoliehať na to, že sa mu to podarí v každom dueli.

Priepustnej defenzíve by mohol pomôcť brankár Grubauer. Nemecko je navyše typickým turnajovým mužstvom, ktoré sa presadí len vtedy, keď ide o veľa. Pokiaľ si v dôležitých momentoch dokážu poradiť s obranou, nemalo by postupu do štvrťfinále stáť nič v ceste.

Program Nemecka v základnej skupine.
Program Nemecka v základnej skupine.Flashscore

Hviezda pohľadom čísel

John-Jason Peterka

V tejto sezóne sa síce s Buffalom nedostal do play-off, ale osobne zažil skvelý ročník. S 28 gólmi a 22 asistenciami bol štvrtým najproduktívnejším hráčom svojho tímu a tretím v hodnotení +/- (+10). Nakoniec z toho bolo pre Sabres len šieste miesto v Atlantickej divízii, ale pre Peterku prelomový rok, ktorý by mu mal dodať impulz pre jeho misiu v Česku.

Predikcia

O tom, ako ďaleko Nemci na majstrovstvách sveta postúpia, môžu nakoniec rozhodnúť maličkosti. Mužstvo však bolo v príprave veľmi nekonzistentné a muselo sa vyrovnať s komplikáciou v podobe straty svojej hviezdy Seidera. Na zápasy v skupine a postup do štvrťfinále by to určite mohlo stačiť, potom nastane, pravdepodobne, koniec. Konkurencia je tento rok príliš silná. Nemci si však vlani mysleli to isté...