Víťazný hetrik Milana, Talian triumfoval aj v 13. etape Gira. Pogačar post lídra nestratil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťazný hetrik Milana, Talian triumfoval aj v 13. etape Gira. Pogačar post lídra nestratil

Milan si vybojoval ďalšie víťazstvo.
Milan si vybojoval ďalšie víťazstvo. Profimedia
Domáci cyklista Jonathan Milan (23) triumfoval v 13. etape pretekov Giro d'Italia, ktorá viedla z Riccione do Centa a merala 179 km. Jazdec tímu Lidl-Trek sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a slávil už svoje tretie víťazstvo na tohtoročnom podujatí. Na druhom mieste finišoval Poliak Stanislaw Aniolkowski (27) z tímu Cofidis, tretí skončil Nemec Phil Bauhaus (29). Na čele celkovej klasifikácie zostal Slovinec Tadej Pogačar (25) zo SAE Team Emirates.

Piatková etapa neďaleko brehov Jadranského mora mala rovinatý profil a priala šprintérom. Hneď po odmávaní ostrého štartu sa vpredu usadil únik zástupcov talianskych Protímov s triom Andrea Pietrobon (Polti), Manuele Tarozzi a Alessandro Tonelli (obaja Bardiani). Vypracovali si však iba dvojminútový náskok a bolo jasné, že veľké šance na víťazstvo mať nebudú.

Šprintérske prémie si medzi sebou podelili Pietrobon a Tarozzi, v balíku body poctivo zbieral Kaden Groves (Alpecin). Približne 65 km pred páskou začalo silno fúkať a bočný vietor pod tlakom Ineosu a SAE rozdelil balík. Postupne sa medzery zalepili, naháňačka dvoch pelotónov však spôsobila, že únik bol pohltený. Približne 38 km pred cieľom bol celý pelotón pokope.

Upokojenie využili na pokus o zaskočenie šprintérov Dries de Pooter (Intermarché) a Martin Marcellusi (Bardiani), dvojica si vytvorila 35-sekundový náskok. De Pooter sa však potom nepochopiteľne zbavil svojho spolubojovníka. Belgičanovo sólo vydržalo iba niekoľko minút, 9 km pred cieľom bolo všetko pokope a išlo sa do hromadného dojazdu.

V ňom kontroloval dianie Lidl-Trek, vláčik Stuyven - Theuns - Consonni sa snažil vytvoriť pozíciu pre Milana. Vo finiši domáci pretekár v cyklámenovom drese preukázal svoje špurtérske kvality, zaútočil spoza kolesa Fernanda Gaviriu (Movistar) a skompletizoval víťazný hetrik na tohtoročnom Gire.

Výsledky 13. etapy Giro d´Italia (Riccione - Cento, 179 km):

1. Jonathan Milan (Tal./Lidl-Trek) 4:02:03 h 

2. Stanislaw Aniolkowski (Poľ./Cofidis) rovnaký čas ako víťaz

3. Phil Bauhaus (Nem./Bahrain Victorious) rovnaký čas ako víťaz

4. Tim van Dijke (Hol./Team Visma|Lease a Bike) rovnaký čas ako víťaz

5. Hugo Hofstetter (Fr./Israel-Premier Tech) rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie po 13. etape:

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 49:24:38 h

2. Daniel Felipe Martinez Poveda (Kol./Bora-Hansgrohe) +2:40 min.

3. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +2:56 min

4. Ben O'Connor (Austr./AG2R La Mondiale) +3:39 min

5. Antonio Tiberi (Tal./Bahrain Victorious) +4:27 min