Kľúč k titulu v La Lige? Taktický um Ancelottiho. Tím bol takmer bezchybný, hlási tréner

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kľúč k titulu v La Lige? Taktický um Ancelottiho. Tím bol takmer bezchybný, hlási tréner

Ancelotti doviedol Madrid k ďalšej trofeji.
Ancelotti doviedol Madrid k ďalšej trofeji.Reuters
Real Madrid získal rekordný 36. titul v La Lige po tom, ako si na vlastnom ihrisku poradil s Cádizom a Girona následne v katalánskom derby zdolala rivala z Barcelony. Zverenci Carla Ancelottiho tak majú v tabuľke nedostihnuteľný náskok a tešia sa z pozície majstra. Taliansky tréner ocenil najmä kolektívne nasadenie a úsilie.

Štyri zápasy pred koncom sezóny sa Real posunul na hranicu 87 bodov a z čela tabuľky ho už nikto nezosadí. Stalo sa  tak po tom, čo Los Blancos zvíťazili nad zostupom ohrozeným Cádizom 3:0. Stretnutie na štadióne Girony potom rozhodlo, že náskok mužstva z hlavného mesta je už 13-bodový a Ancelottiho zverenci môžu oslavovať titul

Mužstvo Xaviho Hernandéza bolo jediné, ktoré mohlo zabrániť svojmu úhlavnému rivalovi pozdvihnúť trofej pre majstra. Malá nádej Barcelony však úplne zhasla v derby katalánskych celkov - Gironistas si druhýkrát v ročníku poradili s Blaugranas pomerom 4:2.

Real sa teraz môže zamerať na zisk double v La Lige a Lige majstrov, keďže v stredu ho na Estadio Santiago Bernabéu čaká semifinálová odveta s Bayernom Mníchov. Prvý duel v Bavorsku priniesol remízu 2:2.

Real o ligový titul už nepríde.
Real o ligový titul už nepríde.Flashscore

"Je to samozrejme obsiahnutá radosť, najdôležitejší zápas sezóny s Bayernom je tiež veľmi blízko, ale musíme byť šťastní," povedal Ancelotti v sobotu pre Movistar Plus+ ešte pred tým, ako poznal výsledok Barcelony.

"Na takéto zápasy s Cádizom sa ťažko pripravuje, pretože máte v hlave stredu. Zatiaľ to však bolo veľkolepé, náš tím bol stabilný, takmer bez chýb. Výhoda, ktorú máme, je zaslúžená," dodal.

Titulom v La Lige korunoval celok z Madridu pozoruhodnú domácu sezónu napriek vážnym zraneniam kolena, ktoré si na začiatku sezóny privodili brankár Courtois a obrancovia MilitãoAlaba. Káder sa vyrovnal aj s odchodom kanoniera Benzemu.

Na prekonanie týchto prekážok musel skúsený Ancelotti opäť dokázať, že je oveľa viac ako len manažér, ktorý vie zo svojich hráčov, mladých aj skúsených, dostať to najlepšie. Jeho taktický um bol kľúčový pri riešení problémov vrátane improvizácie so stredopoliarom Tchouaménim v pozícii stopéra vedľa Rüdigera.

Futbalový svet uchvátila aj zmena systému s cieľom nasadiť Bellinghama ako výrazne ofenzívneho stredopoliara, ktorý má voľnosť dostať sa dopredu a podporovať ViníciusaRodryga. Angličan potom v prvých 16 zápasoch strelil 15 gólov a spolu s brazílskym duom sa postarali o 41 zo 74 ligových zásahov tímu. Brit sa presadil aj do siete Cádizu.

Nemecký internacionál Rüdiger zažil vo veku 31 rokov pravdepodobne najlepšiu sezónu svojej kariéry a viedol pevnú obranu Realu, ktorá v 34 ligových zápasoch inkasovala len 22-krát, čo je oveľa menej ako druhý najlepší tím La Ligy Bilbao s 33 gólmi.

"Veľkú časť úspechu sme dosiahli, keď sme začali lepšie brániť, s kolektívnym nasadením. Snaha hráčov vpredu bola veľká, ale zranenia na začiatku sezóny nám pomohli uvedomiť si, že to nie je o jednotlivcoch, ale o vynaložení kolektívneho úsilia, a to sa nám podarilo," tešil sa Ancelotti.

Talian sa pred dvomi rokmi stal prvým trénerom, ktorý získal tituly v každej z piatich najlepších európskych líg. Teraz do svojej elitnej zbierky pridal ďalšiu, aby upevnil svoj odkaz jedného z najúspešnejších koučov v histórii.