Trusa hetrikom zariadil DAC-u pohárovú Európu, zahrá si ju aj Trnava. Michalovce do baráže

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trusa hetrikom zariadil DAC-u pohárovú Európu, zahrá si ju aj Trnava. Michalovce do baráže

Trnava si na poslednú chvíľu zabezpečila pohárovú Európu.
Trnava si na poslednú chvíľu zabezpečila pohárovú Európu.TASR
Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda obsadili v tabuľke Niké ligy druhé miesto. Pozíciu vicemajstra za šampiónom ŠK Slovan Bratislava a zisk miestenky v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy spečatili v sobotnom stretnutí záverečného 10. kola nadstavbovej skupiny o titul, v ktorom zvíťazili nad MŠK Žilina 3:2. Do 2. predkola EKL sa na poslednú chvíľu prebojoval aj tretí FC Spartak Trnava, ktorý deklasoval FK Železiarne Podbrezová 5:0.

Čierny Peter zostal v rukách štvrtej Žiliny, ktorá bude v novej sezóne v európskych pohárových súťažiach chýbať.

V 1. predkole Ligy majstrov sa začne púť ŠK Slovan Bratislava, ktorý vyhral najvyššiu domácu súťaž v značnom predstihu s obrovským 15-bodovým náskokom už šiestykrát v rade.

Štvrtého pohárového zástupcu bude mať slovenský futbal zásluhou MFK Ružomberok, ktorý si ako víťaz Slovnaft Cupu vybojoval právo štartu v 1. predkole Európskej ligy. Žrebovanie úvodných dvoch predkôl LM, EL a EKL je na programe 18., resp. 19. júna vo švajčiarskom Nyone.

Minimálne na rok opúšťa najvyššiu slovenskú súťaž FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble. Medzi elitou ho nahradí nováčik a víťaz MONACObet ligy KFC Komárno. O účasť v budúcom ročníku Niké ligy bude musieť bojovať v baráži MFK Zemplín Michalovce, ktorý sa v dvojzápase systémom doma-vonku stretne s druhým tímom druhej ligy FC Petržalka (prvý zápas 21. mája na Tehelnom poli, odveta 25. mája v Michalovciach).

Najlepším strelcom uplynulého ročníka Niké ligy sa stal s 13 presnými zásahmi Tigran Barseghjan zo Slovana. Rovnaký "nástrel" mal aj Róbert Polievka z Dukly Banská Bystrica, v prospech arménskeho krídelníka rozhodol vyšší počet gólových asistencií.

Nový ročník Niké ligy 2024/2025 odštartuje zápasmi úvodného kola v posledný júlový víkend (26.-28.7.).

Skupina o titul

Slovan Bratislava - Ružomberok 5:1

Slovan Bratislava ako istý majster pripravil pre fanúšikov v podstate celý deň tak, aby si mohli užiť oslavy. Hráči ale chceli vyhrať, aby ukončili sériu troch prehier a čo najviac si užili posledné kolo. To sa aj podarilo a po záverečnom hvizde dvíhali belasí nad hlavu trofej Esencia hry.

Tigran Barseghjan strelil svoj 13. gól v tejto ligovej sezóne a stal sa najlepším strelcom súťaže. Síce má rovnaký počet zásahov ako Polievka, ale zaknihoval viac asistencií (11), čo je takisto najvyššie číslo. Armén tak zažil z inidividuálneho hľadiska životnú sezónu.

Dávid Strelec mal v sobotu bilanciu 1+1, ročník ukončil s jedenástimi zásahmi a desiatimi prihrávkami, čo sú takisto najvyššie čísla v jeho kariére. Slovan vyhral ligu šiestykrát za sebou a celkovo štrnástykrát v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži.

Pred druhým FC DAC 1904 Dunajská Streda mali belasí v konečnej tabuľke priepastný pätnásťbodový náskok. V novej sezóne budú opäť reprezentovať slovenský futbal v Lige majstrov, ktorá bude mať nový formát a do skupinovej fázy postúpi až 36 tímov. 

Začne v 1. predkole (prvé zápasy 9./10. júla, odvety 16./17. júla). Meno súpera spozná na žrebe, ktorý je na programe 18. júna v Nyone. Ružomberok obsadil piate miesto, ale vďaka triumfu v Slovenskom pohári - Slovnaft Cupe získal miestenku v predkole Európskej ligy.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Trnava - Podbrezová 5:0

Trnava doma potrebovala vyhrať a nemusela by riešiť, ako sa to vyvíja v Trenčíne. Kelvin Ofori strelil tretí a následne štvrtý ligový gól, čo sa mu podarilo prvý raz na seniorskej úrovni a nasmeroval Spartak k tomuto cieľu. Jakub Paur asistoval a prvýkrát v tejto sezóne Niké ligy sa pričinil o gól. Následne sa presadili aj Daniel či Poznar.

Bíli Andeli mieria do 2. predkola Konferenčnej ligy, pretože obsadili konečné tretie miesto. O bod zaostali za druhou Dunajskou Stredou, ale získali o dva viac ako štvrtá Žilina. Domáci tím je v tomto ročníku mužstvom s najnižším počtom remíz v súťaži (3), potom nasleduje práve Podbrezová (4).

Trnavčania v tejto sezóne odohrali proti Podbrezovej už šiesty súťažný zápas, pričom piaty raz vyhrali a v jednom prípade remizovali. Zverenci trénera Gašparíka nad súperom z Horehronia neprehrali dokonca osemkrát v rade (7-1-0). Železiari naposledy uspeli 16. októbra 2022 na domácom trávniku.

Žilina - Dunajská Streda 2:3

Kľúčový zápas sa pre prestavbu trávnika na žilinskom štadióne uskutočnil v neďalekom Trenčíne. Lepšie do neho vstúpili domáci, keďže Bile poslal center za obranu a Patrik Iľko prehodil Popoviča. Dunajská Streda každopádne zbrane nezložila a zabezpečila si 2. predkolo Konferenčnej ligy, kde pôjde z druhého miesta. Šošoni končia štvrtí.

Hneď po zmene strán udrel DAC dvakrát v rýchlom slede. Výbornú formu potvrdil útočník Matej Trusa. Najskôr hokejovo tečoval strelu Herca mimo dosah Belka a zakrátko po prihrávke Dimuna nekompromisne napol sieť. V 66. minúte prišiel zlomový moment, nakoľko Trusa z pokutového kopu dokonal hetrik a DAC odskočil na dva góly.

Tento útočník zažil druhý trojgólový zápas v sezóne, ten prvý prišiel nedávno, konkrétne 28. apríla proti Slovanu. Na konte má dvanásť gólov, čo je iba o jeden menej ako vedúce duo Barseghjan a Polievka. Dunajská Streda vyhrala posledné štyri zápasy a bez prehry je deväťkrát v rade, čo rozhodlo o jej postupe do EKL.

Konečná tabuľka prvej šestky.
Konečná tabuľka prvej šestky.Flashscore

Skupina o udržanie sa

Banská Bystrica - Skalica 2:2

Banská Bystrica si zabezpečila konečné siedme miesto, pričom už dlhšie bolo jasné, že Skalica bude deviata. Róbert Polievka útočil na korunu kráľa strelcov. Skóre síce trinástym gólom otvoril a potom pridal aj ôsmu asistenciu, ale trafil sa takisto Barseghjan (13+8), takže obe štatistiky ovládol ofenzívny ťahúň bratislavského Slovana.

Martin Rymarenko sa presadil dvanásty raz v sezóne, spoločne s Trusom majú tretí najvyšší počet zásahov. Za hostí skóroval premiérovo v sezóne Martin Mášik. Jedným gólom si v podstate splnil tradičný zápis. O konečnej remíze v nadstavenom čase rozhodol obranca Podhorin.

Košice - Michalovce 2:0

Kľúčový zápas sa hral aj v Košiciach, ktoré museli vyhrať. Všetko ostatné ich posúvalo do baráže. Začali však výborne, pretože do vedenia ich v 17. minúte poslal Dávid Gallovič. Tento stredopoliar obdržal presnú prihrávku od Obouneta a krížnym pokusom napol sieť. Hneď na to mohol zvýšiť skóre Medved, zblízka nebol presný.

Michalovce postupom času zvýšili ofenzívnu aktivitu. Hlavne Marcin sa túžil zapísať na streleckú listinu. Najskôr mieril vysoko nad, potom našiel Arevala a jeho pokus na čiare zastavil stopér Gorosito. V záverečnenej štvrťhodine vypálil z diaľky Volanakis, chýbali mu centimetre.

Košice tak pridali poistku a rozhodli o tom, že baráž proti Petržalke budú hrať Michalovce. Po priamom kope sa presadil obranca Nassim Innocenti. Bol to jeho prvý gól nielen v Niké lige, ale aj v seniorskom futbale.

Zlaté Moravce - Trenčín 2:2

Srbský útočník Njegos Kupusovič strelil v tejto sezóne za Trenčín desať gólov, čo patrí medzi najvyššie čísla v Niké lige, ale až šesť prišlo v štyroch vystúpeniach proti posledným Zlatým Moravciam. Aspoň raz sa presadil v každom z kvarteta duelov. Ďalšie dva zásahy padli tomuto hráčovi do siete Banskej Bystrice.

Trenčania končia v tabuľke na ôsmom mieste. Zlaté Moravce sa s Niké ligou rozlúčili remízou, o ktorú sa postarali prvým gólom v sezóne Adam Brenkus a takisto premiérovým v drese ViOn-u gruzínsky legionár Levan Nonikašvili.

Konečná tabuľka spodnej šestky.
Konečná tabuľka spodnej šestky.Flashscore