Zaujímavosti po finále pohára: Prekliatie východu, úspešní Česi i pamätníci z Pasienkov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zaujímavosti po finále pohára: Prekliatie východu, úspešní Česi i pamätníci z Pasienkov

Ružomberčania odpálili po zápase veľké oslavy.
Ružomberčania odpálili po zápase veľké oslavy.Šimon Pavlišin
Koľko gólov inkasoval Ružomberok v ôsmich zápasoch tohto ročníka, v ktorých východoslovenských mestách predtým Trnava neuspela či koľko stretnutí sa odohralo v 55. edícii Slovnaft Cupu? Flashscore Správy dali dokopy najzaujímavejšie čísla po poslednom súboji sezóny v Košickej futbalovej aréne. Väčšinu z nich priniesol oficiálny profil Slovnaft Cupu na Facebooku.

1 - Počet striel na bránu, ktoré vyslal Ružomberok vo finále. Autorom jediného zakončenia a zároveň strelcom víťazného gólu bol Adam Tučný.

1 - Tréner Ružomberka Ondřej Smetana získal nielen prvú trénerskú trofej, ale v kariére vôbec. 

2 - Na ceste za triumfom v pohári inkasoval Ružomberok iba dva góly. V prvých polčasoch dokonca ani jeden. 

2 - Liptákov priviedli k zisku Slovenského pohára dvaja českí tréneri. Prv František Komňacký (2005/2006), teraz Ondřej Smetana.

Smetana začal sezónu v treťoligovom českom Hlučíne, v máji však oslavuje miestenku do Európy.
Smetana začal sezónu v treťoligovom českom Hlučíne, v máji však oslavuje miestenku do Európy.Šimon Pavlišin

3Štefan Gerec uspel v pohárovom finále na tretí pokus. V rokoch 2018 a 2020 mu to proti Slovanu nevyšlo.

3 - Prekliatie východu. Trnava hrala tretí raz finále na východnom Slovensku, zakaždým neuspela (Vranov nad Topľou - 1995/96 a Michalovce - 2009/10).

8 - Toľko kilogramov váži trofej pre víťaza Slovnaft Cupu. Meria 90 centimetrov, pričom magneticky pripojiteľný podstavec má ďalších 12 kíl.

Trofej pre víťaza pohára.
Trofej pre víťaza pohára.Šimon Pavlišin

9 - Ako deväťročný sledoval Marek Zsigmund penaltové víťazstvo Ružomberka nad Trnavou vo finále ročníka 2005/2006. Vtedy ešte ako divák - pamätník na bratislavských Pasienkoch. Teraz, už ako 27-ročný, priviedol z pozície kapitána Liptákov k druhému úspechu.

10 - Počet súťažných duelov, ktoré Trnava proti Ružomberku nevyhrala (štyri remízy a šesť prehier). Michal Gašparík ml. je trénerom Spartaka od januára 2021. Červeno-čírni naposledy zdolali Ružomberok 7. novembra 2020 na Liptove tesne 1:0 pod vedením kouča Norberta Hrnčára.

11 - Počet súťažných stretnutí, ktoré Ružomberok neprehral mimo svojho trávnika. Naposledy odchádzal s pocitom prehry 4. novembra 2023 z pôdy Skalice po 13. kole Niké ligy.

18 - Toľkoročné bolo čakanie MFK na ďalšiu trofej. Naposledy sa Ružomberok tešil (dokonca získal double) v sezóne 2005/2006. V rovnakom ročníku naskočil do profesionálneho futbalu aj Ján Maslo - ten bol ako jediný z pozície hráča pri oboch triumfoch. Medzi dvomi výhrami v pohári čakala v ére samostatnosti Slovenska viac len Trnava (21 rokov - 1998 až 2019).

Dvíhanie trofeje. Liptáci na to čakali dlhých 18 rokov.
Dvíhanie trofeje. Liptáci na to čakali dlhých 18 rokov.Šimon Pavlišin

23 - Počet zápasov v rade, ktoré Spartak v pohári neprehral. O prvenstvo sa bude minimálne najbližšie dva roky deliť so Slovanom Bratislava.

27 - Košice boli v poradí 27. mestom, ktoré hostilo finále Slovenského pohára pri formáte na jeden duel platnom od sezóny 1985/1986.

281 - Toľko klubov sa prihlásilo do 55. edície Slovnaft Cupu a zároveň toľko meraní síl sa aj uskutočnilo.

1 101 - Počet gólov, ktoré padli v pohári, čo znamená priemer 3,9 gólu na zápas. Do súčtu nie sú započítané penaltové rozstrely.

2019 - Prvomájové košické finále 55. ročníka Slovnaft Cupu medzi MFK Ružomberok a FC Spartak Trnava bolo prvým trofejovým zápasom od roku 2019, v ktorom si obaja aktéri zahrali mimo svojho domovského štadióna.

Pohľad na Košickú futbalovú arénu zo sektora Trnavčanov.
Pohľad na Košickú futbalovú arénu zo sektora Trnavčanov.Šimon Pavlišin

8 764 - Počet divákov sledujúcich finále v Košickej futbalovej aréne. Rekord naďalej drží Štadión Antona Malatinského z minulej sezóny (15 427).

132 316 - Toľko divákov bolo zvedavých na 281 stretnutí Slovnaft Cupu v ročníku 2023/2024. V priemere to činí 471 na duel.