MS v hokeji: Skvelá hokejová šou má jednu chybu - rozhodcov a trénerské výzvy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

POHĽAD: Skvelá hokejová šou má jednu chybu - rozhodcov a trénerské výzvy

Rozhodcovia s trénerom hokejistov Nemecka, ktorým v dueli so Slovenskom uznali veľmi kontroverzný gól.
Rozhodcovia s trénerom hokejistov Nemecka, ktorým v dueli so Slovenskom uznali veľmi kontroverzný gól.Profimedia
Hokejový šampionát je síce iba na začiatku, no napriek tomu snáď niet tímu, ktorý by nebol ovplyvnený výrokmi rozhodcov. A nie sú to len náreky ukrivdených porazených, tieto chyby zasiahli každého, kto sa v pravidlách aspoň trochu vyzná. A čo je najhoršie, v niektorých prípadoch ich poznať ani nemusíte...

Napríklad Rakúšania, ktorí dostali dva góly v presilovkách, ktoré platiť nemali. Právom sa môžu hnevať, pretože skrátka, keď ide švajčiarsky hráč úplne sám za bránku (súper je dobrý meter za ním), do cesty sa mu postaví zrejme ryha v ľade, on spadne a rozhodca na neho odpíska údajný nedovolený zákrok, nedá sa inak reagovať. Každý, kto to videl na opakovanom zázname, musel byť smutný. O to viac, že práve z presiloviek si Švajčiari (je jedno, kto to bol, v konečnom dôsledku je kľúčová podstata) vybojovali tesné víťazstvo.

Inak sa však o šampionáte nedá povedať krivé slovo. Arény praskajú vo švíkoch, na ľade sú hviezdy NHL a európskeho hokeja, zápasy sú mimoriadne dramatické (napr. pondelkový súboj Američanov so Slovákmi). A tak naozaj jediným, na čo/koho sa znáša vlna kritiky zo strany odborníkov aj hráčov, sú rozhodcovia. Odpískanie ofsajdu v zápase Česko - Švajčiarsko možno až tri sekundy po tom, čo všetci videli jasné postavenie mimo hry a útočiaci hráč medzitým stihol zakončiť (prax, ktorá je dnes bežná a nenávidená vo futbale), bolo len špičkou ľadovca.

Zostrih zápasu Švajčiarsko - Česko.
Flashscore

Čudujete sa snáď, že Ondrej Palát nechápal, prečo mu rozhodcovia upreli (regulárny!) gól v dueli s Fínmi? Liam Kirk dopadol rovnako v zápase proti Kanade. Verdikt nasledoval po preskúmaní záberov na podnet trénerskej výzvy. Nástroj, ktorý samotnej hre skôr škodí. Koľko škody v poslednom čase napáchal... Hokej s ním smeruje k mäkkosti modernej gymnastiky. Spomalené zábery totiž dokážu z bežných situácií urobiť fauly.

Ak spočiatku vyzerala trénerská výzva ako vítaná pomôcka (pretože väčšinou odhalila neodpískané ofsajdy), teraz robí z jednoduchých gólových situácií kriminálne scény. Ak bolo cieľom zavedenia tejto pomôcky eliminovať sporné situácie, opak je pravdou. A keď niečo neplní svoj účel, treba sa toho zbaviť. Nechajte rozhodcov rozhodovať a trénerov trénovať. To na okraj témy rozhodcov.

Zostrih duelu Česko - Fínsko.
Flashscore

Obranca Radko Gudas, ktorého výroky mužov v pruhovanom niekoľkokrát na turnaji nahnevali, sa ich po utorkovom tréningu snažil galantne brániť. Hovoril o tom, že aj oni potrebujú čas, pretože každý z nich pochádza z inej krajiny, majú inak nastavený meter... Možno. Avšak aj pre nich platí, že majú prípravné turnaje, IIHF (ich tréner) potom vyberie zostavu tých najlepších a urobí záverečnú prípravu pred šampionátom. Minimálne jeden z týchto krokov akosi nie je viditeľný...

Dúfajme, že český tvrďas má pravdu a tak, ako sa zlepšuje výkonnosť samotných tímov, pôjde hore aj práca mužov s píšťalkou. Svoje si k tomu musia povedať aj zodpovední funkcionári, komisia rozhodcov pracuje so svojimi členmi aj počas turnaja. Alebo má páky ako obmedzenie nasadzovania. V každom prípade je vhodné túto jazvu na krásnej tvári šampionátu čo najskôr zahladiť, inak sa môže stať, že turnaj nabitý špičkovými hráčmi sa dočká nepríjemného vyvrcholenia.