Hagens prekonal Kučerova a vytvoril nový bodový rekord MS do 18 rokov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hagens prekonal Kučerova a vytvoril nový bodový rekord MS do 18 rokov

Hagens vytvoril nový rekord a to má ešte jeden zápas pred sebou.
Hagens vytvoril nový rekord a to má ešte jeden zápas pred sebou.Profimedia
Americký útočník James Hagens (17) nazbieral na tohtoročných MS do 18 rokov už 22 kanadských bodov, čím vytvoril nový rekord histórie šampionátu tejto vekovej kategórie.

Navyše ho môže vylepšiť, pretože USA sa cez Slovensko dostalo do finále, kde bude útočiť na svoje rekordné dvanáste zlato, zároveň aj jubilejnú 20. medailu. Žiadna iná krajina nedosiahla vyššie číslo. Samotný James Hagens hral na tomto šampionáte aj pred rokom, keď nazbieral päť bodov v siedmich stretnutiach. Tentoraz je oveľa lepší.

Doterajšie maximum držal Nikita Kučerov, súčasná hviezda Tampy Bay. Ten na šampionáte 2011 získal 21 bodov v siedmich vystúpeniach (11+10). Hagens potreboval na súčasných 22 bodov len šesť stretnutí. V skupine ich postupne zaznamenal štyri (Slovensko, 2+2), tri (Nórsko, 1+2), tri (Lotyšsko, 1+2) a šesť (Fínsko, 3+3).

Vo štvrťfinále prispel ďalšími tromi proti Švajčiarsku (2+1) a rovnaký počet mal aj v semifinále so Slovenskom (0+3). Logicky tak má aj historicky najvyšší priemer získaných bodov na jeden duel (3,66). S trinástimi asistenciami je na delenom druhom mieste. Rekord drží so štrnástimi Michail Grigorenko (2011).

S deviatimi gólmi už ale veľmi ťažko bude atakovať rekordných štrnásť presných zásahov, o ktoré sa postarali Cole Caufield (2019) a Alexander Ovečkin (2002). Teoreticky na to môže pomýšľať jeho jedenásťgólový spoluhráč Cole Eiserman, najlepší strelec tohtoročných MS do 18 rokov.

Hagens počas sezóny 2023/24 odohral v súťažiach NTDP a USHL celkovo 82 zápasov, v ktorých získal 146 bodov (58+89). O rok už na šampionáte U18 štartovať nemôže, avšak na draft pôjde až v roku 2025, keď by mohol byť jednotkou. Ďalší ročník odohrá v NCAA za Boston College, kde bude pôsobiť aj jeho brat Michael.