Nový ročník seriálu F1 štartuje netradične v sobotu, kalendár musel ustúpiť ramadánu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nový ročník seriálu F1 štartuje netradične v sobotu, kalendár musel ustúpiť ramadánu

Kalendár F1 ustúpil ramadánu.
Kalendár F1 ustúpil ramadánu. Profimedia
Nová sezóna Formuly 1 štartuje a jej začiatok je pomerne netradičný. Pre niektorých fanúšikov je prekvapením, že prvé preteky sú naplánované na sobotu namiesto tradičnej nedele. Dôvod je jednoduchý - náboženský. Môže za to ramadán, ktorý sa začína v nedeľu 10. marca.

Práve v tento deň by sa za normálnych okolností mala začať Veľká cena Saudskej Arábie. V nedeľu 10. marca však musia veriaci v islamskom svete dodržiavať povinný pôst. A tak sa vedenie FIA rozhodlo usporiadať preteky o deň skôr, aby duchovný sviatok nenarušil veľký cirkus Formuly 1.

A keďže VC Saudskej Arábie predchádza o týždeň skôr začiatok sezóny v bahrajnskom Sachíre, muselo sa presunúť aj toto podujatie. Aj tu je dôvod logický, medzi jednotlivými pretekmi musí byť aspoň sedem dní, aby sa karavána stajní mohla včas presúvať z miesta na miesto, pripraviť sa a aby sa mohli uskutočniť všetky tréningy a kvalifikácie. Preto má Bahrajn v kalendári termín 2. marca a Džidda 9. marca.

Nie je to však prvýkrát, čo sa hlavné preteky F1 uskutočnia v sobotu. Naposledy to bolo minulý rok v Las Vegas, hoci európska verejnosť si to možno ani nevšimla. Pravdou však je, že zatiaľ čo Európa sa zobudila do nedeľného rána, v Nevade sa preteky konali v sobotu 18. novembra.

Nielen Formula 1 rešpektuje náboženské dôvody. V minulosti sa motocyklová Veľká cena Holandska v Assene začínala vždy v poslednú júnovú sobotu. V skutočnosti sa jazdila na bežných cestách, ako je to dodnes na ostrove Man alebo v Severnom Írsku.

Livesport Daily #204: Verstappen vyhrá, ale F1 ešte ponúkne veľa príbehov, hovorí Richtr
Livesport

A pretože pre preteky musela byť obmedzená verejná doprava na cestách a trasa viedla blízko katedrály v meste Rolde, hrozilo, že veriaci sa nedostanú na nedeľné kázanie. Tradícia pretrvala až do čias, keď bol v Assene postavený pretekársky okruh. Nakoniec však holandskí organizátori podľahli komerčným dôvodom a v súčasnosti sa preteky jazdia v nedeľu.

Kalendár sezóny F1 2024