Madrid ovládla Swiateková, v repríze minuloročného finále odvrátila mečbaly Sabalenkovej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Madrid ovládla Swiateková, v repríze minuloročného finále odvrátila mečbaly Sabalenkovej

Swiateková získala svoj 20. titul v kariére, deviaty na prestížnych "tisíckach".
Swiateková získala svoj 20. titul v kariére, deviaty na prestížnych "tisíckach".AFP
Iga Swiateková (22) po troch odvrátených mečbaloch odplatila dvojnásobnej šampiónke Aryne Sabalenkovej (25) prehru v repríze vlaňajšieho finále na turnaji Mutua Madrid Open a po setoch 7:5, 4:6, 7:6 získala jubilejný 20. titul v kariére, deviaty na "tisíckach". Svetová jednotka kraľovala na podujatiach série WTA 1000 tretíkrát v tomto roku, zaznamenala 32. víťazstvo v sezóne a zvýši svoj náskok na čele rebríčka práve pred Bieloruskou.

Swiateková - Sabalenková 7:5, 4:6, 7:6

Iga Swiateková a Aryna Sabalenková sa opäť po roku dostali do finále turnaja Mutua Madrid Open. Od zavedenia tohto podujatia v roku 2009 to bolo po prvý raz, čo sa do finále dostali dve hráčky, ktoré už v minulosti na tomto mieste bojovali o trofej. Kým Swiateková sa až na menší výpadok dostala do finále úplne suverénne, Sabalenková musela ísť do rozhodujúceho dejstva v štyroch z piatich zápasov.

Vo vlaňajšom finále na tomto mieste sa Sabalenková radovala po trojsetovej bitke, tentoraz však Swiateková našla recept na víťazstvo a má trofej z každej hlavnej generálky na French Open, kde v minulosti trikrát kraľovala. Poľka začala zápas brejkom, ale o náskok okamžite prišla. Ďalší brejk si vypracovala v 11. hre, v ktorej ho potvrdila a uzavrela úvodný set.

Kvalitná a vyrovnaná bitka pokračovala aj v druhom dejstve. V ňom bola Sabalenková o chlp lepšia, úvodné dva brejky nepotvrdila, no v 10. hre slávila ďalší a po necelých dvoch hodinách poslala zápas do rozhodujúceho setu. V rozhodujúcom sete mali šance obe hráčky, ale Sabalenková neuhájila náskok brejku, v 12. hre nevyužila dva brejkbaly na returne a po troch hodinách boja musel rozhodnúť tajbrejk. V dramatickej skrátenej hre (9:7) sa Sabalenková dostala k ďalšiemu brejkbalu, ale Swiateková ho odvrátila a sama premenila druhú šancu.

Swiateková koncom mája oslávi 23. narodeniny a na svojom konte má už 20 titulov. Svoju výbornú finálovú bilanciu vylepšila na 20:4 (8:2 na antuke) a vo svojom 11. finálovom dueli na prestížnych "tisíckach" vybojovala deviaty vavrín v tejto kategórii. Do finále sa prebojovala siedmykrát v rade. V histórii Mutua Madrid Open je jedinou poľskou finalistkou a teraz aj šampiónkou.

Svetová jednotka vyhrala 32 z 36 duelov v aktuálnej sezóne a zároveň oslavuje tretí tohtoročný triumf na podujatiach WTA 1000, keď v predchádzajúcich mesiacoch uspela v Dauhe a Indian Wells. V rebríčku bude mať pred druhou Sabalenkovou náskok približne 3 500 bodov.

Štatistiky finálového zápasu.
Štatistiky finálového zápasu.Flashscore

Sabalenková sa mohla stať druhou trojnásobnou šampiónkou v histórii madridského turnaja po Petre Kvitovej, ktorá na tomto mieste kraľovala v rokoch 2011, 2015 a 2018. Bieloruska získala obe svoje antukové trofeje v Caja Mágica. Tohtoročným finálovým neúspechom porušila vlastné pravidlo, keď tu v minulosti päťkrát štartovala a buď vypadla v prvom kole, alebo triumfovala.

Šampiónka posledných dvoch edícií Australian Open si zhoršila bilanciu vo finálových zápasoch na 14:13, konkrétne na podujatiach WTA 1000 na 5:2. Okrem toho prehĺbila svoju negatívnu bilanciu vo vzájomných zápasoch so Swiatekovou na 3:7, pričom v troch zo štyroch prípadov s ňou prehrala vo finále.