Bedard, Hughes a Faber. NHL spozná najlepšieho nováčika sezóny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bedard, Hughes a Faber. NHL spozná najlepšieho nováčika sezóny

Bedard je najväčším favoritom na víťazstvo.
Bedard je najväčším favoritom na víťazstvo.Profimedia
Kanadský hokejista Connor Bedard podľa očakávaní figuruje medzi trojicou finalistov nominovaných na zisk Calder Memorial Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny v zámorskej NHL. Spolu s 18-ročným útočníkom Chicaga sú kandidátmi na prestížne ocenenie obrancovia Luke Hughes (20) z New Jersey a Brock Faber (21) z Minnesoty. Informoval o tom oficiálny web profiligy.

Bedard je hlavný favorit na zisk ceny, keďže vo svojej premiérovej sezóne kraľoval nováčikom v počte gólov (22), asistencií (39) aj bodov (61). Generačný supertalent bol najlepší aj v tímových štatistikách Blackhawks, a to aj napriek tomu, že v základnej časti vynechal 14 zápasov pre zlomeninu čeľuste. Kanadský center môže byť prvý hráč jastrabov, ktorý by získal toto ocenenie od Artemija Panarina v sezóne 2015/2016.

Dvadsaťročný Hughes okúsil NHL už v ročníku 2022/23, keď odohral dve stretnutia v závere dlhodobej časti a do troch duelov zasiahol aj v play-off. Počas prebiehajúcej sezóny si zahral niekoľko duelov aj vo dvojici so slovenským obrancom Šimonom Nemcom. Najmladší z bratskej trojice Hughesovcov odohral všetkých 82 zápasov, v ktorých nazbieral 47 bodov (9+38), jeho ofenzívny štýl hry sa však premietol aj do množstva mínusových bodov (-25), čo bolo najviac spomedzi bekov Devils

Nomináciou na ocenenie napodobnil staršieho brata Quinna, obranca Vancouveru obsadil v roku 2020 druhé miesto za kanadským obrancom Caleom Makarom (Colorado). Hughesovci sú prvou bratskou dvojicou v histórii súťaže, ktorá figurovala medzi finalistami.

Najstarší z trojice Faber takisto nastúpil na všetky stretnutia ZČ a nazbieral rovnaký počet bodov ako Luke Hughes, no strelil o jeden gól menej. Účastník OH v Pekingu vylepšil klubový rekord Minnesoty v počte bodov debutujúceho obrancu v sezóne, ktorý držal od roku 2001 s 30 bodmi Čech Filip Kuba. V minulej sezóne získal cenu pre najlepšieho nováčika Matty Beniers, útočník Seattlu Kraken.