Verstappen sa bude usilovať o hetrik z okruhu v Miami, titulky novín púta Newey

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen sa bude usilovať o hetrik z okruhu v Miami, titulky novín púta Newey

Verstappen vyhral obidve doterajšie Veľké ceny v Miami.
Verstappen vyhral obidve doterajšie Veľké ceny v Miami.Reuters
Max Verstappen (26) z Red Bullu môže v nedeľu skompletizovať hetrik víťazstiev na Veľkej cene Miami. Hlavnou témou víkendu však je ohlásený odchod hviezdneho konštruktéra tímu Adriana Neweyho (65), ktorý stajni pomohol na ceste k veľkým úspechom.

Šieste preteky roku 2024 budú zároveň druhým šprintovým víkendom po sebe. Pred kvalifikáciou na nedeľné podujatie sa v sobotu uskutoční len jeden tréning a preteky na 100 km. Verstappen v apríli vyhral prvý sezónny šprint v Číne a na Floridu prichádza so štyrmi víťazstvami z piatich pretekov a 25-bodovým náskokom pred tímovým kolegom Pérezom.

Holandský jazdec vyhral premiérové preteky na okruhu Hard Rock Stadium v roku 2022 a o rok neskôr opäť. Vtedy šlo o veľkú ranu pre jeho mexického parťáka, ktorý štartoval z pole position so šancou na celkové prvenstvo, no skončil druhý. Verstappen začínal z pozície číslo deväť.

"Za normálnych okolností by to pre nás mali byť dobré preteky. So stratégiou je to trochu jednoduchšie, ale stále je to dosť náročná trať, takže sa teším. Vždy je tam dosť bláznivý víkend, bude to náročné," vravel obhajca titulu o víkende v Miami.

Verstappen začal všetkých päť pretekov v tejto sezóne z pole position, čím sa stal jediným jazdcom v tomto storočí, ktorému sa to podarilo. Francúzsky velikán Alain Prost s Williamsom v roku 1993 bol posledným jazdcom, ktorý získal prvých šesť pole position v sezóne. Holanďan má na konte aj šesť po sebe idúcich triumfov v USA.

Úderom pre Red Bull mimo trate bolo potvrdenie, že najlepšie hodnotený konštruktér a niekoľkonásobný držiteľ titulu Newey budúci rok odíde z tímu. Stajňa uviedla, že dizajnér monopostov sa stiahne z funkcie konštruktéra Formuly 1, ale bude sa naďalej zúčastňovať na konkrétnych pretekoch až do konca aktuálnej sezóny.

McLaren a Ferrari budú v Miami pravdepodobne bojovať o pozíciu najlepšieho zo zvyšku tímov, Mercedes však prináša veľké vylepšenie pre Lewisa Hamiltona a Georgea Russella.

"Našou úlohou bude zabezpečiť, aby sme sa nepokúšali zopakovať Čínu v Miami, ktorého okruh je veľmi odlišné zviera a chce od auta iné veci ako Čína," povedal technický riaditeľ Mercedesu James Allison a dodal:

"Počas víkendu v Šanghaji sme sa určite naučili, že ak chcete byť ambiciózni, urobte tak v šprintových pretekoch a potom to vylaďte na tie hlavné, nie naopak."

Sedemnásobný majster sveta Hamilton bol v čínskom šprinte druhý, ale potom sa do hlavných pretekov kvalifikoval až ako osemnásty a napokon skončil deviaty. Logan Sargeant na Williamse je jediným domácim jazdcom v Miami a jeho tím stále nemá ani bod. Svoje bodové účty si ešte neotvorili ani Alpine a švajčiarsky Sauber.