Otázky pred VC Miami: Počet bodov, celebrity, Mercedes a ako veľmi modré bude Ferrari?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Otázky pred VC Miami: Počet bodov, celebrity, Mercedes a ako veľmi modré bude Ferrari?

Jazdci Ferrari budú mať na sebe modré kombinézy.
Jazdci Ferrari budú mať na sebe modré kombinézy.Profimedia
Formula 1 zamierila do USA a počas Veľkej ceny Miami sa čakajú veľké veci. Nepôjde len o šport, aj keď pole jazdcov určite bude chcieť utlmiť suverenitu Maxa Verstappena (26). Šieste preteky sezóny by mali byť aj jednou veľkou párty celebrít a čiastočne aj "modrého" Ferrari.

O koľko bodov sa jazdí?

Je ešte len začiatok mája, ale Miami bude hostiť už šiesty víkend ročníka. Rovnako ako nedávno v Číne je na programe aj šprint, ktorý štartuje v sobotu o 18:00 SEČ. Hlavné preteky sa potom začnú v nedeľu o 22. hodine. Nebude sa teda rozdeľovať len tradičných 101 bodov za preteky (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1) a jeden ďalší bonusový za najrýchlejšie kolo, ale aj ďalších 36 za šprintovú bitku, v ktorej si pripíše body osem najlepších (8-7-6-5-4-3-2-1).

Trasa pretekov vedie okolo 80-tisícovej arény Hard Rock Stadium, kde má sídlo slávny klub NFL Miami Dolphins. Na tamojšom okruhu sa pôjde iba tretíkrát a zatiaľ zakaždým (v rokoch 2022 aj 2023) triumfoval Verstappen.

Aké hviezdy prídu?

Američania veľmi dobre vedia, ako sa predviesť. Na Floride sa tak popri pretekoch odohrá množstvo večierkov či koncertov a v paddocku sa objavia hviezdy ako Tom Brady, Tom Cruise či David Beckham. Pred dvoma rokmi navšítívila preteky aj bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová. Májové počasie aj stále neskôr zapadajúce slnko sľubujú vo farbistých kulisách veľkú šou.

Miami ponúka od každého trochu. Osobitú Miami Beach v štýle Art Deco, nespočet barov a reštaurácií na Ocean Drive, latinskoamerickú atmosféru v centre mesta, tropické podnebie i veľké pláže. Formula 1 tu nebude iba pretekmi, ale hlavne veľkou párty.

Zastaví niekto Verstappena?

Už bolo povedané, že Verstappen vyhral v Miami prvé dvoje preteky a aj tento rok je favoritom. Pokiaľ holandský pilot Red Bullu preťal cieľovú čiaru, tak neprehral. Napriek tomu má na čele priebežného poradia majstrovstiev sveta náskok "len" 25 bodov. To preto, že v Austrálii bol pre problémy s brzdami nútený odstúpiť.

Avšak v stredu vyšlo najavo, že na začiatku roka 2025 opustí tím technický riaditeľ Adrian Newey a vraj to nie je len pre pozdvihnutie okolo šéfa Christiana Hornera. Niekoľko expertov to vidí ako koniec dominancie Red Bullu a Verstappenov odchod zo stajne sa zdá čoraz viac pravdepodobnejší. Cestu k ďalšiemu prvenstvu v Miami si začal budovať výhrou v kvalifikácii na šprint.

Čo znamená Hülkenbergov ťah?

Nejde však len o Red Bull a jeho divoké obdobie, prestupy sa očakávajú aj inde. Minulý týždeň vyšlo najavo, že Nico Hülkenberg sa v budúcej sezóne presunie z Haasu do Sauberu, kde ho čaká viacročná zmluva. Vzhľadom na to, že v roku 2026 potom tradičný tím prevezme pod svoje krídla Audi, bude sedieť v nemeckom vozidle nemecký pilot. Hülkenbergova zmena kurzu má vplyv na trh jazdcov ako celok a otvára možnosti pre ďalšie prestupy.

Nielen Valtteri Bottas alebo Čou Kuan-jü si hľadajú miesta na budúcu sezónu, po prestupe Lewisa Hamiltona do Ferrari bude pravdepodobne k dispozícii aj Carlos Sainz.

Nico Hülkenberg prestúpi do tímu Sauber/Audi.
Nico Hülkenberg prestúpi do tímu Sauber/Audi.Profimedia

Modré Ferrari?

Jazdci talianskej stajne Charles Leclerc a Sainz budú v Miami nosiť modré kombinézy, aby ladili s farbou ich partnera. Modrý akcent dostanú aj pretekárske vozidlá. Aj keď to pôvodne vyzeralo na veľký šok s modrým prevedením inokedy krikľavo červených monopostov, nakoniec dizajnéri príliš veľkú odvahu na zmenu nemali.

Modrú farbu tak nájdete len na častiach krídiel, kryte motora, spätných zrkadlách, štartových číslach. Aj tak sa fanúšikovia Scuderie práve neradujú. Ferrari siahlo k novinke po uzavretí veľkej sponzorskej zmluvy s americkým technologickým gigantom HP.

Bude mať Mercedes vyšší výkon?

Strieborné šípy v prebiehajúcej sezóne zatiaľ nepripomínajú kedysi suverénnu a sebavedomú stajňu. Vozidlo s označením W15 je skôr náladové, Mercedes ale dúfa, že v Miami by mohla prísť zmena. "Očakávam naše prvé malé vylepšenie sezóny," oznámil šéf stajne Toto Wolff.

"Vieme, že potrebujeme viac výkonu," dodal. Ak sa tak stane, George Russell a Hamilton by radi zaútočili na pódium. Práve Hamilton naposledy v Číne skončil v šprinte druhý, ale oveľa cennejšie by bolo dosiahnuť podobný výsledok v hlavných pretekoch.

Po piatkovom programe to však s Mercedesom vôbec nevyzerá ružovo. V kvalifikácii na šprintové preteky obsadili jeho jazdci jedenáste a dvanáste miesto.