Derby Week: Spoločne za revolúciu, ale proti sebe vo vojne. Derby o Alžír spája i rozdeľuje

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Spoločne za revolúciu, ale proti sebe vo vojne. Derby o Alžír spája i rozdeľuje

Alžírske derby spája aj rozdeľuje.
Alžírske derby spája aj rozdeľuje.Profimedia/Flashscore
Tímy Mouloudia Club d'Alger (MCA) a Union Sportive de la Médina d'Alger (USMA), dva veľkokluby z hlavného mesta Alžírska, sa prvýkrát v oficiálnom zápase stretli v roku 1948, keď bolo Alžírsko ešte francúzskou kolóniou. Potom sa oba kluby stali hlavnou hybnou silou a symbolom alžírskej revolúcie, aby sa z nich následne stali veľkí rivali, ktorých vzájomné duely veľmi často prinášajú vážne incidenty a kontroverzie ako na ihrisku, tak aj v zákulisí.

Futbal ako podhubie pre revolúciu

V roku 1921 sa skupina mladých Alžírčanov dala dohromady a založila prvý moslimský futbalový klub v krajine, ktorú ako kolóniu kontrolovalo Francúzsko. Dátum založenia klubu Mouloudia sa zhodoval so sviatkom Mawlid, narodeninami proroka Mohameda. Odtiaľ vycháza aj názov klubu (mouloudia znamená v arabčine narodenie) a s islamom je úzko spojená i jeho vizuálna symbolika. V logu tímu je moslimský polmesiac, klubové farby sú zelená a červená. Zelená je tradičnou posvätnou farbou islamu, zatiaľ čo červená má symbolizovať lásku k alžírskemu moslimskému národu.

Klub Mouloudia bol založený v štvrti Kasbah v hlavnom meste Alžír. Kasba je tiež všeobecný výraz pre pevnosť, ktorá chráni tzv. medinu, ako sa nazýva historické centrum arabských miest. Mediny a kasby sa nachádzajú v mnohých mestách v severnej Afrike a nielen tam. Štvrť Kasbah v Alžíri však patrí k najvýznamnejším, a to aj vďaka futbalu a dianiu okolo neho.

Ďalší čisto moslimský klub, Union Sportive de la Médina (opevnená medina vo štvrti Kasbah je zobrazená aj v logu klubu), bol založený v roku 1937 v historickom jadre Alžíru. Jeho zakladatelia boli rovnako veľmi činní aj na poli politiky a národného hnutia, ktorého hlavnou myšlienkou bolo oslobodenie moslimského ľudu a vytvorenie nezávislého Alžírska. Hoci boj za nezávislosť bol v tom čase ešte ďaleko, skupiny mladých nacionalistických aktivistov pohybujúcich sa okolo dvoch moslimských futbalových klubov z Kasby položili základy budúcej ľudovej mobilizácie. Kasbah bola vždy epicentrom protifrancúzskych nálad.

V roku 1945 sa oslavy konca druhej svetovej vojny zmenili na búrlivé demonštrácie Alžírčanov proti francúzskym koloniálnym silám. Vlastenecké povstanie bolo tvrdo potlačené francúzskou armádou a skončilo sa krviprelievaním. Tento incident sa spája so zmenou klubových farieb Union Sportive de la Médina. Klub chcel vyjadriť svoju podporu národnému obrodeniu a uctiť si obete masakra zmenou farieb na čiernu, farbu smútku, a červenú za krv mučeníkov.

Nie je náhoda, že okrem moslimských futbalových organizácií vznikol v Kasbe aj povstalecký Front národného oslobodenia. Odpor proti francúzskej nadvláde v Alžírsku vyvrcholil v roku 1954, keď Front národného oslobodenia začal ozbrojenú revolúciu. Alžírska vojna za nezávislosť trvala do roku 1962. Alžírskemu národu priniesla vytúženú nezávislosť, ale stála ho aj mnoho obetí.

8-8 a 8-8?

Boj za nezávislosť celky Mouloudia Club a Union Sportive de la Médina na jednu stranu zjednotili, ale moslimské hodnoty, ktoré oba kluby z Kasby sprevádzali od ich vzniku, ich zároveň postavili proti sebe. Front národného oslobodenia, s ktorým bol klub USMA personálne priamo prepojený, počas alžírskej vojny výrazne zradikalizoval svoje názory. V opozícii voči takto vyhraneným hodnotám stála MCA ako celok, napätie medzi oboma klubmi bolo vysoké. Alžírske derby od tej doby neustále sprevádzali i zákulisné boje medzi politickými a mocenskými vplyvmi v krajine.

Okrem názorových rozdielov, možných politických a korupčných vplyvov a skutočnosti, že ide o priamych susedov z alžírskej štvrte Kasbah, je rivalita medzi Mouloudia Club a Union Sportive de la Médina aj rýdzo športová. Tábory oboch tímov sa navzájom podpichujú a chvália sa úspechmi, ktoré dosiahol jeden alebo druhý. Fanúšikovia MCA sa dlhé roky vyťahovali na rivala vďaka tomu, že ich miláčikovia v roku 1976 vyhrali Africkú ligu majstrov. Futbalisti USMA sa súperovi aspoň čiastočne vyrovnali v roku 2023, keď vyhrali Pohár konfederácie CAF - africkú klubovú pohárovú súťaž, ktorá je prestížou porovnateľná s Európskou ligou.

Oba kluby tak vo svojej histórii získali jednu kontinentálnu trofej a vo vitrínach majú aj zhodne osem triumfov v domácom pohári. Pokiaľ ide o ligové tituly, v posledných rokoch má navrch USM Alžír. Ten posledný, celkovo ôsmy v histórii klubu, získal v sezóne 2018/19. Konkurenčný MC Alžír má na konte o jeden titul menej, ale zdá sa, že v aktuálnej sezóne rivala opäť dobehne. Mouloudia v súčasnosti jasne dominuje tabuľke alžírskej Ligue Professionnelle 1. Ďalší krok k titulu, na ktorý čaká už 14 rokov, môže urobiť v súboji práve s rivalom Union Sportive de la Médina. Alžírske derby sa začína v piatok 3. mája o 17:00. Zápas sledujte na Flashscore.

Ďalšie derby týždňa

Piatok 3. mája

Nemecko - 2. Bundesliga (2. liga)

Hamburger SV - FC St. Pauli

Hamburger Stadtderby (Hamburské mestské derby)

O hamburskom derby, ktoré je skôr stretom rozdielnych ideológií a spoločenských hodnôt ako futbalovým súbojom o mesto, sme podrobnejšie písali v Derby Weeku už na jeseň. Posledný vzájomný zápas sa skončil remízou 2:2. FC St. Pauli bojuje o postup do najvyššej súťaže, kde naposledy pôsobil v sezóne 2010/11. SV, za ktorý hrá aj Slovák Lázsló Bénes, môže dúfať nanajvýš v baráž - aj to iba v prípade, že tretí Düsseldorf zakopne aspoň dvakrát z posledných troch meraní síl.

Holandsko - Eerste Divisie (2. liga)

Helmond Sport - FC Eindhoven

Oost-Brabantse derby (Derby východného Brabantska)

FC Eindhoven je po PSV a Sparte tretím veľkoklubom z Eindhovenu. Tradične však patrí do 2. ligy. V ňom má lokálneho rivala - klub Helmond Sport z Helmondu, ktoré leží len 10 kilometrov východne od Eindhovenu.

Írsko - Premier Division

Bohemian FC - Shamrock Rovers

Dublin derby

Najväčšie derby v írskom futbale. Okrem toho, že oba kluby sídlia v hlavnom meste, patria medzi najúspešnejšie tímy v krajine. Shamrock je na čele historických tabuliek, čo sa týka počtu titulov. Rovers sa stali írskymi majstrami 21-krát. V sezóne 2023 (hrá sa systémom jar - jeseň) získal Shamrock štvrtý titul za sebou. Bohemian FC sa z írskeho titulu tešili v 11 prípadoch (naposledy v roku 2009).

Sobota 4. mája

Nemecko - Bundesliga

VfB Stuttgart - Bayern Mníchov

Südderby (Južné derby)

Senzačný majster tohtoročnej Bundesligy je známy už niekoľko týždňov. Boj o druhé miesto však stále pokračuje a má punc derby. Mníchov a Stuttgart sú najväčšie mestá na juhu Nemecka. Nevraživosť fanúšikov VfB voči Bayernu okrem historickej dominancie súpera umocňuje aj fakt, že Bayern v minulosti "ukradol" Stuttgartu hráčov ako Giovane Élber, Mario Gómez či Benjamin Pavard.

Nedeľa 5. mája

Belgicko - Jupiler Pro League

Royale Union Saint-Gilloise - RSC Anderlecht

Brussels derby (Bruselské derby)

Royale Union Saint-Gilloise postúpil do belgickej Jupiler League v roku 2021 a okamžite sa zaradil medzi kandidátov na najvyššie priečky. Odvtedy držal výnimočný rekord v derby s bruselským rivalom Anderlechtom. Z deviatich stretnutí vyhral osem, len raz sa body delili. Anderlechtu sa podarilo poraziť RUSG v lige až na desiaty pokus v prvom vzájomnom zápase nadstavbovej skupiny o titul. Teraz je čas na odvetu. Boj o titul v Belgicku je po roku opäť veľmi tesný.

Pondelok 6. mája

Japonsko - Liga J1

Gamba Osaka - Cerezo Osaka

Osaka derby (Osacké derby)

Jedným z tradičných derby japonskej najvyššej súťaže je súboj medzi Cerezo Osaka a Gamba Osaka, dvoma klubmi z obrovskej aglomerácie Osaka, kde žije približne 20 miliónov ľudí. Oba tímy sú sa pohybujú na predných priečkach tohto ročníka J1 League.

Írsko - Premier Division

Drogheda United - Dundalk

Louth derby (Derby grófstva Louth)

Okrem Corku a Dublinu je Louth jediným grófstvom v Írsku, ktoré sa môže pochváliť prvoligovými klubmi. Dundalk je historicky druhým najlepším írskym klubom (po Shamrocku Rovers s 21 titulmi). V lige zvíťazil celkovo 14-krát (naposledy v roku 2019). Drogheda získala jeden titul (2007).

Švédsko - Allsvenskan

GAIS - IFK Göteborg

Göteborgsderbyt (Göteborské derby)

Göteborg na západnom pobreží Švédska je futbalovou mekkou krajiny. Je domovom troch prvoligových klubov. Jedným z nich je IFK Göteborg. Ďalšími dvomi sú GAIS a Örgryte. O ich vzájomnej rivalite sme písali v Derby Week už skôr. Göteborské derby medzi GAIS a IFK sa po dlhom čase vracia do prvoligového kalendára. GAIS je späť v najvyššej súťaži po 11 rokoch.