Sapara: Českí tréneri prinášajú na Slovensko úspechy. Straka si polepší, Smetana predviedol zázrak

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sapara: Českí tréneri prinášajú na Slovensko úspechy. Straka si polepší, Smetana predviedol zázrak

Smetana doviedol Ružomberok do Európy vďaka triumfu v domácom pohári.
Smetana doviedol Ružomberok do Európy vďaka triumfu v domácom pohári.Profimedia
Česká trénerská stopa je v slovenskej lige veľmi silná. Šesť z nich vedie alebo viedlo v tejto sezóne tímy v Niké lige. "Sú tu vnímaní veľmi pozitívne," potvrdzuje v rozhovore pre Flashscore Správy expert Marek Sapara (41), bývalý hráč Ružomberka, Trondheimu, Trabzonsporu a účastník MS 2010.

Ondřej Smetana, ktorý po svojom jesennom príchode doviedol Ružomberok do Európy vďaka triumfu v domácom pohári, bol v posledných dňoch pod veľkým drobnohľadom. "O tom, že Smetana bude pokračovať, niet pochýb," má jasno Sapara.

"Podarilo sa mu uspieť v ťažkých podmienkach. V Ružomberku buď uspejete, alebo odídete. Viac ľudí by povedalo, že je veľmi ťažké vybudovať tam niečo bez výsledkov. Podarilo sa mu odohrať rozprávkovú sezónu. Spoliehal sa na obranu, ktorú nesmierne zlepšil. Okrem toho sa však mužstvo stalo mimoriadne efektívne. Z mála šancí vyťažil maximum. Zmenil tam mentalitu. Môžete to vidieť na tom, ako tím začal pracovať. Je to takmer zázrak."

Vie, o čom hovorí. S Františkom Komňackým získal v roku 2006 double s MFK Ružomberok. V rovnakom klube pred rokmi pôsobil aj František Straka. Vlani bol skvelý v Trenčíne, ktorý zachránil v ťažkej situácii. V tejto sezóne ho na rovnakú misiu povolali Michalovce. A český tréner odvádza prácu, ktorú si domáci fanúšikovia nemôžu vynachváliť. "Straka je tu veľké meno. Už s Ružomberkom siahal po Európe. Vlani mal Trenčín veľké problémy, ale nakoniec ho zachránil, odviedol fantastickú prácu. Tento rok sa mu to isté darí v Michalovciach," prikyvuje Sapara.

Tým, čím je Straka známy v Česku, úraduje aj na Slovensku. Motivácia, poriadok, disciplína, príkladný prístup ku všetkému. "Keď príde do kabíny, musí tam byť poriadok a disciplína. Každý musí robiť to, čo sa mu povie. To sa mu darilo v Trenčíne a aj teraz," hovorí Sapara a dodáva, že práca, ktorú Straka robí, je v Česku možno nedocenená.

"Prišiel do tímu, ktorý mal nula víťazstiev. Ale s ním neprehrali sedem zápasov v rade," upozorňuje. "Dostal ich na úroveň Košíc, s ktorými bojujú o barážovú pozíciu. Je to veľký úspech. Nedovolil by som si ho zaškatuľkovať ako trénera záchranára a že by nemohol dlhodobo fungovať. Začal hrať futbal s mužstvom, ktoré zodpovedá typológii hráčov. Je jasné, že by tam asi chceli hrať pohľadný futbal. On si však vybral pragmatizmus a výsledky. Trafil presne to, čo mužstvo v tom čase potrebovalo."

Straka si pýta nový angažmán

Minulý rok pôsobenie v Trenčíne, tento rok veľmi solídna práca v Michalovciach, aj keď s neistým výsledkom. Skupina o udržanie sa má pred sebou ešte tri kolá. V každom prípade Straka ukázal, že má stále potrebný oheň a schopnosti. Podľa mnohých si zaslúži ďalšiu šancu.

Sapara s tým súhlasí, ale zároveň viac-menej vylučuje, že by to bolo práve v Michalovciach. "Po týchto dvoch skúsenostiach je veľká pravdepodobnosť, že by s ním niektorý z klubov mohol ísť do dlhodobej spolupráce," myslí si a dodáva: "Pravdepodobnejšie však je, že to bude niekde inde. Michalovce nie sú natoľko finančne stabilné, aby si mohli dlhodobo udržať trénera s takým renomé. Ale sú kluby, ktoré s tým nemajú problém, bude to niekto z vrchu."

Na Slovensko prišiel zachraňovať aj Dušan Uhrin mladší. Do Zlatých Moraviec prišiel v podobnom čase ako Straka, no jeho situácia bola takmer beznádejná. Zlé mužstvo a historicky mizerná jeseň. "Tréner Uhrin prišiel do takmer neriešiteľnej situácie. Ešte ťažšej, ako mal Straka. Michalovce majú lepšie mužstvo, je to jednoducho ťažké. Vždy sa dá urobiť niečo viac, ale v tom čase už boli Zlaté Moravce na takej úrovni, že sa už na nič nezmohol," neviní Uhrina dvojnásobný nórsky ligový šampión.

Aj v Žiline majú radi českú cestu. Tú v minulosti viedol Jaroslav Hynek, ktorý však v priebehu apríla odišiel a nahradil ho Michal Ščasný. Žilina je známa svojou prácou s mládežou, no podľa Saparu práve toto spojenie čiastočne Hynkovi podrazilo nohy.

Skuhravý má absolútnu dôveru

"Žilina už dlhší čas hrá s veľmi mladým tímom. Mužstvo sa veľmi ťažko korigovalo. Bolo veľmi talentované, ale akonáhle prišiel problém, nemal ho kto vytiahnuť, v kabíne nebol nikto so skúsenosťami, kto by to potiahol. Vzťah trénera Hynka s kabínou prestal fungovať. Nebolo to len o výsledkoch, zďaleka nie," prezrádza Sapara.

Prišiel Ščasný, ktorý má zatiaľ z troch zápasov dve víťazstvá. Dôvod? Podľa Saparu zohratá kabína. "Ščasný už niekoľkokrát dokázal, že dokáže pracovať pod tlakom a v oveľa horších podmienkach ako Žilina. Má veľký talent na komunikáciu s hráčmi. Vie, ako vytvoriť tím, dať ho dokopy. Zatiaľ to vyzerá tak, že to začína fungovať."

V Podbrezovej dlhodobo pôsobí Roman Skuhravý. Je to malý klub v obci, ale vychováva dobrých hráčov a dobre ich predáva. Skauting funguje a Skuhravý do všetkého vnáša poriadok.

"Takto má vyzerať klub, ktorý chce pracovať poctivo, disciplinovane a s výhľadom do budúcnosti. Tréner Skuhravý je tam mimoriadne dôležitou osobou. Najviac sa mi na ňom páči, ako o futbale hovorí a ako ho berie. Po víťazstve vie byť kritický, vždy vidí priestor na zlepšenie. Na druhej strane, po prehre vie pochváliť výkon. Vždy hovorí o napredovaní. O tom, kam chce tím posunúť, čo chce dokázať," zaujalo Saparu.

V Slovane nevidí nikoho

Práve preto je aktuálná bilancia zaujímavá. Podbrezová v lige naposledy vyhrala 10. februára. "Pod jeho vedením Podbrezová nikdy nič podobné nezažila. Hrajú veľmi dobrý, moderný futbal, majú šance, ale teraz trpia stratou efektivity. Trvá to už dlhšie, asi je to trochu kríza, ale klub vie, čo chce, a dôveruje trénerovi," myslí si Sapara.

Vyhadzov teda nehrozí. Naopak, český tréner by v krajnom prípade najradšej odišiel sám. "Som presvedčený, že to nehrozí. Má absolútnu dôveru. Radšej skončí, ako by mal stratiť dôveru vedenia."

A čo Slovan Bratislava? Najväčší klub a ligový hegemón, ktorý je pravidelne v európskych pohároch. Ale aj veľmi kontroverzný oddiel s mnohými úskaliami. Nedávno sa údajne hovorilo o príchode Karla Jarolíma, ale boli to skôr špekulácie. Posledným Čechom na lavičke Slovana bol v roku 2015 Jozef Chovanec. Odvtedy nič.

"Je to špecifický klub so špecifickým majiteľom. V poslednej dobe podľa mňa nebol český tréner v tomto tíme žiadnou témou. Tréner Weiss má veľmi silnú pozíciu a vzťah s majiteľom Ivanom Kmotríkom starším. Na tom sa nič meniť nebude," povedal Sapara.