Narodeninový oslávenec Johnston sa zaradil k velikánom, Heiskanen opäť trojbodový

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Narodeninový oslávenec Johnston sa zaradil k velikánom, Heiskanen opäť trojbodový

Johnston sa zaskvel dvomi presnými zásahmi.
Johnston sa zaskvel dvomi presnými zásahmi.Profimedia
Miro Heiskanen (24) výrazne pomohol k triumfu Dallasu na ľade Colorada vo štvrtom semifinále Západnej konferencie NHL. Štvrtým trojbodovým zápisom (1+2) v play-off v kariére prekonal klubový zápis Brada Maxwella (3) medzi obrancami. Wyatt Johnston (21) strelil štvrtý víťazný gól vo vyraďovacej časti. Pred dosiahnutím veku 21 rokov mali toľko presných zásahov len Jaromír Jágr (5) a Claude Lemieux (4).

Johnston, ktorý tesne po dueli oslávil 21. narodeniny, má za sebou veľký večer. Na triumfe Stars sa podieľal dvoma gólmi. V 16. minúte sa presadil počas oslabenia a v úvode druhej časti počas presilovej hry upravil na 2:0. Nakoniec bol tento jeho presný zásah aj víťazný.

Okrem dvoch gólov pridal asistenciu pri presnom zásahu Sama Steela, ktorý v závere upravil strelou do prázdnej brány na 5:1 pre Dallas. Johnston dosiahol 11 gólov v play-off a je len ôsmym hráčom v profilige, ktorý prekonal hranicu desiatich zásahov pred dovŕšením 21 rokov. Pridal sa k Jágrovi (14), Jordanovi Staalovi (13), Jeremymu Roenickovi (12), Brentovi Sutterovi (12), Wendelovi Clarkovi (11), Danovi Quinnovi (11) a C. Lemieuxovi (10).

Kanadský center sa zároveň stal štvrtým hráčom v dejinách klubu, ktorý zaznamenal trojbodový zápas v play-off pred dosiahnutím veku 21 rokov. Napodobnil Mikea Modana, Briana Bellowsa a Toma McCarthyho.

"Bolo to bláznivých pár rokov. Keby mi povedali, že budem v tejto pozícii hrať v play-off NHL za Stars, neviem, či by som veril. Som naozaj vďačný a šťastný, že som na tejto ceste stretol niekoľko úžasných ľudí a že som dostal šancu byť v tíme Stars," uviedol Johnston podľa nhl.com.

Zaznamenal aj aspoň dva viacgólové duely v nadstavbe pred dosiahnutím veku 21 rokov. Napodobnil výkon deviatich ďalších hráčov, ktorým sa to tiež podarilo. Lídrom v tejto štatistike je Pierre Turgeon, dosiahol až štyri stretnutia s minimálne dvoma gólmi.

Carolina odvrátila druhýkrát koniec sezóny, keď uspela na ľade New Yorku Rangers 4:1 a znížila stav série na 2:3. O triumfe Hurricanes rozhodol Kuznecov. Ruský útočník sa stal šiestym aktívnym hráčom s minimálne tromi víťaznými gólmi v kariére v potenciálnych posledných zápasoch. Ďalsí sú Joe Pavelski (4), Corey Perry (3), Alexander Ovečkin (3), Patrick Kane (3) a Chris Kreider (3).

Za Rangers sa presadil len kapitán Trouba počas oslabenia. Zaknihoval už štvrtý gól tímu v početnej nevýhode počas tohtoročnej nadstavby. Viac gólov malo mužstvo v tejto štatistike len v ročníkoch 1979 (6), 1933 (5) a 1992 (5). Trouba je po K'Andre Millerovi druhý obranca klubu s presným zásahom v oslabení v tejto vyraďovacej časti. V histórii mužstva sa to predtým podarilo len raz (Dave Maloney a Ron Greschner v roku 1979).