Vo Formule 1 nič nové. Verstappen si v Miami podmanil šprint aj kvalifikáciu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vo Formule 1 nič nové. Verstappen si v Miami podmanil šprint aj kvalifikáciu

Aktualizované
Verstappen nechal konkurenciu opäť za sebou.
Verstappen nechal konkurenciu opäť za sebou.Profimedia
Max Verstappen (26) z Red Bullu vyhral šprint aj kvalifikáciu na Veľkej cene Miami Formuly 1. Úradujúci šampión porazil v skrátených pretekoch na 19 kôl o viac ako tri sekundy Charlesa Leclerca (26) z Ferrari, tretí došiel Holanďanov tímový kolega Sergio Pérez (34). V následnej kvalifikácii obhajca titulu pokoril Leclerca o 141 tisícin sekundy, tretie miesto získal Carlos Sainz (29).

Verstappen vyhral aj druhý šprint v sezóne a zvýšil svoje náskok v MS na 27 bodov pred Pérezom. Pred dvoma týždňami uspel aj v čínskom šprinte. Rodák z Hasseltu predĺžil v Miami svoju neporaziteľnosť, triumfoval tu aj v predchádzajúcich dvoch ročníkoch. V nedeľných hlavných pretekoch zaútočí na 59. víťazstvo v kariére a piate tohtoročné.

"Nemal som dobrý štart a musel som Leclerca trochu stlačiť. Našťastie všetko v prvej zákrute vyšlo. Potom vyšiel safety car, takže sme to trochu upokojili. Po ňom sme mohli zvyšovať náskok, ale nebolo to úplne dokonalé. Máme pred sebou ešte kus práce, ale víťazstvo je skvelé. Získali sme zase pár bodov,“ povedal pred televíznymi kamerami Verstappen.

Spokojný bol aj Leclerc. "Štart mi celkom vyšiel, ale v prvej zákrute som bol na vnútrajšku. Nechcel som veľmi riskovať, pretože nás čakala ešte kvalifikácia. Keby sme v šprinte nabúrali, asi by sme do nej nemohli nastúpiť," uviedol.

Prvých šesť pilotov dokončilo šprint v rovnakom poradí, ako do neho odštartovalo. Štvrté miesto ubránil Austrálčan Ricciardo z tímu Racing Bulls, piaty bol Sainz z Ferrari a šiesty skončil Piastri z McLarenu.

Divákov bavili súboje na ďalších priečkach. Hneď po štarte sa zaplietli do hromadnej nehody Norris z McLarenu, Hamilton z Mercedesu a Alonso so Strollom z Aston Martinu. Alonso sa prepadol na posledné miesto, Norris so Strollom odstúpili. Na trať musel prísť safety car.

Potom zviedli rad súbojov Hamilton s Magnussenom z Haasu. Ani jeden z nich ale poslednú bodovanú ôsmu priečku nezískal. Magnussen dostal po súbojoch niekoľko časových trestov a Brit doplatil na penalizáciu pre predchádzajúce nedodržanie rýchlosti v boxoch. Ôsmy tak skončil Júki Cunoda z Racing Bulls.

"Všetky penalizácie boli zaslúžené, o tom niet pochýb. Urobil by som to ale rovnako," povedal nakoniec 18. Magnussen.

Verstappen nespoznal premožiteľa ani v kvalifikácii. Získal pole position aj v šiestych pretekoch sezóny a siedmu za sebou, vďaka čomu sa priblížil k rekordom. Francúz Alain Prost pred 31 rokmi vybojoval prvé miesto na štarte v prvých siedmich pretekoch sezóny. Maximum s ôsmimi pole position v rade drží Brazílčan Ayrton Senna zo sezón 1988 a 1989.

Štvrtý muž zo šprintu Ricciardo vypadol tentoraz v úvodnej časti kvalifikácie a pre penalizáciu z pretekov v Číne odštartuje do pretekov z posledného 20. miesta. Nedeľná Veľká cena odštartuje o 22:00 SEČ.