Legendárny Tom Brady skritizoval NFL: Veľa priemernosti, nevidím dokonalosť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Legendárny Tom Brady skritizoval NFL: Veľa priemernosti, nevidím dokonalosť

Ikona športu sa kritiky nestránila.
Ikona športu sa kritiky nestránila.Profimedia
Tom Brady (46) sa nezdržal vyjadrení o tom, čo si myslí o kvalite súčasnej NFL. Ponúkol svoje názory na trénerov, vývoj mladých hráčov či jednotlivé herné systémy.

Brady v The Stephen A. Smith Show uviedol: "Myslím si, že v dnešnej NFL je veľa priemernosti. Nevidím takú dokonalosť, akú som videl v minulosti. Tréneri už nie sú takí dobrí ako kedysi. Mám pocit, že ani vývoj mladých hráčov nie je taký, aký býval. Herné schémy tiež nie sú dosť kvalitné."

Ikonický Američan ukončil kariéru začiatkom tohto roka po 23 sezónach, počas ktorých sedemkrát vyhral Super Bowl - šesťkrát s tímom Patriots (2002, 2004, 2005, 2015, 2017, 2019) a raz s Tampou Bay Buccaneers (2021). Okrem mnohých iných rekordov sa stal aj historickým lídrom NFL v počte prihrávkových yardov a touchdownových prihrávok.

Takisto povedal, že jedným z najväčších dôvodov úpadku ligy sú určité vedľajšie účinky nedávnych zmien. "Pravidlá umožnili, aby sa do samotného výkonu hry dostalo veľa zlých návykov."

Poukázal aj na zmeny pravidiel, ktoré mali chrániť hráčov pred zraneniami, ale podľa neho viedli skôr k bezstarostnému prístupu na ihrisku. "Útoční hráči sa musia chrániť sami. Nie je úlohou brániaceho hráča chrániť útočiaceho. Aj brániaci sa musí chrániť sám. Myslím si, že spôsob, akým sa pravidlá dostali do hry, umožnil, že môžete hrať bezstarostne. Ak vás niekto tvrdo zasiahne, je z toho trest."

Brady otvorene povedal, čo si myslí.
Brady otvorene povedal, čo si myslí.Reuters

Brady uviedol Raya Lewisa, Rodneyho Harrisona a Ronnieho Lotta ako príklady protagonistov z minulosti, ktorí by mali problém hrať podľa dnešných pravidiel. "Každý ich úder by bol potrestaný. Počujete, ako sa tréneri sťažujú na to, že ich vlastný hráč bol napadnutý. Prečo sa s ním radšej neporozprávajú o tom, ako sa má chrániť? Kedysi sme neustále pracovali práve na týchto základoch. Teraz sa po celý čas snažia byť regulovaní."

NFL v posledných štyroch sezónach zaznamenala pokles zápasového skóre, tímy v tomto ročníku zaknihovali 43,3 bodu na duel, čo je menej ako 45,9 bodu v roku 2021. Brady tiež obvinil vývoj na univerzitnej úrovni. "V skutočnosti si myslím, že vysokoškolskí hráči boli lepšie pripravení, keď som do ligy prichádzal ja. Už len preto, že mnoho trénerov mení programy. Povedal by som, že je veľa univerzitných tímov, ale nie programov, ktoré vychovávajú hráčov," vyjadril sa.