Rahm zabránil Koepkovi vyhrať. V poslednom kole Masters zažiaril a získal zelené sako

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rahm zabránil Koepkovi vyhrať. V poslednom kole Masters zažiaril a získal zelené sako

Jon Rahm získal zelené sako ako štvrtý Španiel v histórii.
Jon Rahm získal zelené sako ako štvrtý Španiel v histórii.Profimedia
Nezlomný Jon Rahm (28) vyhral emotívne Masters v Auguste v deň narodenín svojho hrdinu a španielskeho velikána Seveho Ballesterosa (66). Rahm odmietol prelomové víťazstvo domáceho Brooksa Koepku (32), jedného z prestupujúcich mužov do novej série LIV Golf, ktorý ešte pred posledným kolom viedol.

Rahm začal deň so stratou štyroch rán na vedúcu pozíciu, v poslednom kole sa presadil výkonom tri rany pod 69 a dosiahol víťazný výsledok 12 pod 276. Zvíťazil pred Koepkom a nestarnúcim Philom Mickelsonom. Španiel triumfoval štvrtýkrát v tejto sezóne a okrem titulu na US Open 2021 získal aj svoj druhý major v kariére. Obhajcovi prvenstva Scottiemu Schefflerovi zobral post svetovej jednotky.

Koepka, ktorý tri kolá viedol, sa v závere jednoducho nedokázal dostať do tempa a zahral tri rany nad 75. Päťdesiatdvaročný Mickelson, držiteľ troch zelených sák, naopak, zahral kolo dňa so senzačným výsledkom sedem rán pod 65 a skončil na delenej druhej priečke.

V deň 66. narodenín Ballesterosa a zároveň pri príležitosti 40. výročia druhého z dvoch víťazstiev španielskeho talizmanu na Masters sa Rahm dočkal búrlivých ovácií, keď vchádzal na 18. fairway s náskokom štyroch rán. Španielsky hráč zachoval pokoj a víťazstvo spečatil krátkym puttom, čím zavŕšil maratónsky golfový deň, ktorý sa začal v Georgii za východu slnka a skončil sa za súmraku.

"História je veľkou súčasťou hry a jedným z dôvodov, prečo hrám, je práve aj Seve," povedal Rahm, "Je pre mňa nesmierne dôležité, že som to mohol urobiť pri 40. výročí jeho víťazstva, na jeho narodeniny a na Veľkonočnú nedeľu. Ukončiť to tak, ako som to urobil - so Seveho podporou, to bola pocta jemu. Viem, že mi dnes fandil, bola to skvelá nedeľa."

Po dvoch dňoch hry, ktoré prerušil silný dážď a prudký vietor, sa 53-členné pole vrátilo na rozmočené ihrisko v nedeľu, aby dokončilo tretie kolo. Koepka cez noc viedol nad Rahmom o štyri rany, na konci kola mal náskok dvoch rán.

Turnaje LIV Tour sa hrajú na 54 jamiek, a ak by sa dianie v Auguste skončilo po treťom kole, Koepka by zelené sako získal. Nanešťastie preňho sa víťaz na majors raduje až po 72 jamkách. Kým obaja muži dorazili na prelom štvrtého kola, Španiel sa ujal vedenia o dve jamky. Koepka zahral 22 jamiek bez jediného birdie. Rahm mu zasadil posledný úder, keď na 13. a 14. jamke zahral birdie a štyri jamky pred koncom sa ujal vedenia o päť rán.