V americkej Auguste štartuje golfový Masters. Triumf obhajuje Scheffler, nechýba Woods

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V americkej Auguste štartuje golfový Masters. Triumf obhajuje Scheffler, nechýba Woods

Súčasná svetová jednotka Scottie Scheffler obhajuje svoje víťazstvo na Masters.
Súčasná svetová jednotka Scottie Scheffler obhajuje svoje víťazstvo na Masters.Profimedia
Vo štvrtok sa v americkom meste Augusta začína prvý golfový major sezóny. Američan Scottie Scheffler (26), aktuálna svetová jednotka, obhajuje víťazstvo na 87. ročníku prestížneho turnaja Masters. Jeho slávny krajan Tiger Woods (47) sa pokúsi vylepšiť svoje 47. miesto z minulého roka. Päťnásobný víťaz zeleného saka má stále problémy s pohyblivosťou po vážnej autonehode z februára 2021.

Najúspešnejším hráčom Masters je legendárny Američan Jack Nicklaus so šiestimi triumfami. Spolu s ním sa v Auguste podarilo obhájiť titul len Angličanovi Nickovi Faldovi a Woodsovi. Scheffler sa môže stať štvrtým golfistom v histórii.

"Ak sa to stane, bude to výnimočné a super, ale neberiem to ako motiváciu. Som tu, aby som hral svoj najlepší golf a bavil sa. Zanechať za sebou odkaz je komplikovaná vec, za 100 rokov sa na mňa zabudne. S tým si starosti nerobím. Minuloročné víťazstvo ma nezmenilo, som stále rovnaký," uviedol Scheffler na tlačovej konferencii.

Američan vlani zdolal Severného Íra Roryho McIlroya o tri rany. Svetová dvojka dúfa, že titulom z Masters skompletizuje svoj kariérny Grand Slam. Môže sa stať šiestym víťazom všetkých štyroch majors v histórii.

"Chcem sa inšpirovať dvoma najúspešnejšími hráčmi v Auguste - Tigerom a Jackom. Sú to dvaja najdisciplinovanejší hráči v histórii nášho športu. Nechcem príliš riskovať a myslieť dopredu. To je recept na úspech na Masters," povedal 33-ročný McIlroy.

Bookmakeri favorizujú Schefflera

Podľa stávkových kancelárií má najväčšie šance na víťazstvo Scheffler, nasledujú ho McIlroy a Španiel Jon Rahm, teda traja najlepší golfisti vo svetovom rebríčku. Turnaj má dotáciu 15 miliónov dolárov (13,75 milióna eur), z čoho šampión zinkasuje takmer 2,475 milióna eur.

Woods vo februári 2021 takmer prišiel o nohu pri autonehode a tri mesiace bol pripútaný na lôžko. Vlani mu návrat na Masters nevyšiel. Víťaz z rokov 1997, 2001, 2002, 2005 a 2019 prešiel cutom, ale celkovo zahral 13 rán nad par a skončil na 47. mieste.

"Zlepšil som sa, hoci moja pohyblivosť stále nie je taká dobrá, ako by som chcel. Mám veľké šťastie, že mám nohu. Áno, zmenila sa a sú v nej nejaké súčiastky, ale stále je moja. Bolo to ťažké a vždy bude. Nemôžem hrať toľko turnajov, koľko by som chcel. Som s tým ale zmierený," priznal Woods.

Golfisti hrajúci na okruhu LIV tiež začínajú

V Auguste môže tento rok štartovať aj 18 golfistov hrajúcich na kontroverznom okruhu LIV. Medzi nimi sú okrem iných aj bývalí víťazi Masters Phil Mickelson, Bubba Watson, Dustin Johnson, Patrick Reed, Sergio Garcia a Charl Schwartzel.

LIV bolo od začiatku v ostrom rozpore s tradičnou PGA aj pre podporu Saudskej Arábie, ktorej sa vďaka vysokým peňažným odmenám a voľnejšiemu kalendáru podarilo získať množstvo veľkých hviezd. Hráči boli preto vylúčení z PGA Tour a hrozil im zákaz účasti na Majors.

Napätie medzi oboma tábormi vraj nehrozí ani na tradičnej večeri pre bývalých víťazov Masters, ktorú ako obhajca usporadúva Scheffler.

"Myslím si, že dokážeme odložiť naše spory bokom, spoločne si vychutnať jedlo a osláviť golfový sviatok," poznamenal Scheffler. "Počul som fámy o možnom napätí na večeri, ale neverím tomu. Okrem toho mám so všetkými šampiónmi skvelý vzťah," dodal Američan Johnson, víťaz zeleného saka z roku 2020.